Capul lui Decebal-ultimul mare rege al dacilorMacar avem si noi cu ce ne mandri.Sa faci cea mai mare sculptura din Europa nu-i chiar asa usor.
Cu o inaltime de 55 m si o latime de 25 m Capul lui Decebal este cea mai mare sculptura din Europa.Ea se afla in apropiere de Orsova pe malul stang al Dunarii.
Putini insa stiu istoria acestei sculpturi.
Inceputa in anul 1994 si terminata in anul 2004 Capul lui Decebal a scos din buzunarul omului de afaceri Iosif Constantin Dragan mai mult de 1 milion de euro.
Pentru realizarea ei s-a consumat 1200 de kg de dinamita,12 alpinisti lucrand zilnic 12 ore pe timpul verii cu spitul,barosul si ciocanul pneumatic timp de 10 ani.
Stanca incinsa era considerata un parc de distractii de catre vipere,cativa alpinisti fiind muscati.Au avut ser antiviperin.
Nasul lui Decebal a fost modelat din ciment si armature de fier.
Finalizarea lucrarii a fost ingreunata si de faptul ca accesul se facea doar cu barca si apoi cu saci carati in spinare.
La baza capului este inscriptia "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - făcută de Drăgan".
Cu toate ca statul lui Decebal era mai mic in comparatie cu cel al lui Burebista,regele dac este considerat ultimul si cel mai mare rege al dacilor.

4 comentarii:

 1. Lucruri interesante se găsesc aici.:)
  Sigur voi reveni.

  RăspundețiȘtergere
 2. The sculpture of Decebal's head is very cute. That may sound weird, but the face looks like a knome from a fairy tale. I don't mean that to be disrespectful or anything.

  RăspundețiȘtergere
 3. Interesant este unghiul pe care-l face axa optica si vezi imediat binemsurata proportie a elemntelor de participare : aparatura ( de perfosmanta ) si ideea s-au intalnit intr-un loc inalt
  Sa fie bine !

  RăspundețiȘtergere
 4. Eu am trecut pe acolo, pe la Cazanele Dunării. Pentru mine a fost mirific, doar a fost... Zona va rămâne oricum frumoasă - http://mariusola.blogspot.com/2009/09/se-facea-ca-pe-la-inceputul-lunii-iunie.html

  RăspundețiȘtergere