BAIATUL LILIAC – Un copil orb a ajuns sa "vada" cu ajutorul urechilorUn copil orb de 7 ani din Anglia, Lucas Murray, uimeste intreaga lume datorita capacitatii sale de a "vedea" lumea inconjuratoare cu ajutorul urechilor sale.
Lucas, poreclit "liliacul", a invatat cum sa foloseasca ecoul pentru a sti ce se afla in jurul sau. El scoate un sunet lovindu-si limba de cerul gurii si, prin intermediul zgomotului care se intoarce la el, isi poate da seama de distanta, forma, densitatea si pozitia obiectelor.
Lucas, care s-a nascut orb, locuieste in orasul Poole, Dorset, si a invatat aceasta capacitate de la Daniel Kish, un californian in varsta de 43 de ani, care initiaza persoanele cu deficiente de vedere in tehnica ecolocatiei.
Instructorul sau a spus ca "Lucas poate sa determine unde si ce lucruri sunt in jurul lui si poate sa mearga confortabil pe unele distante, fara sa fie ajutat de alte persoane", preluat de agentiile de presa internationale.El a mai spus ca Lucas determina calitatile unui obiect prin caracteristicile sunetului care se intoarce la el.
Lucas poate chiar sa arunce la cos si sa fuga pe terenul de joaca cu ajutorul acestei tehnici care este similara cu cea folosita de lilieci sau delfini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu