Dracula si Vlad Tepes....legenda si adevarIn anul 1387 regele Ungariei pune bazele unei societati militaro-religioasa numita Ordinul Dragonului. Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul ei era apărarea crestinismului şi organizarea de cruciade contra Imperiului Otoman.
Vlad Tepes s-a nascut in anul 1431 in fortareata de la Sighisoara. Tatal sau, Vlad Dracul, era in acea vreme guvernatorul Transilvaniei, functie in care fusese numit de catre imparatul Sigismund. Tepes a fost nepotul altui mare voievod roman: Mircea cel Batran (1386-1418).Tatal sau este primit in Ordinal Dragonului si primeste pseudonimul de Dracul.
În iarna anului 1436 tatal lui Vlad devine domn al Tarii Romanesti.Vlad impreuna cu fratele sau Radu sunt ceruti ca ostatici de catre sultanul Imperiului Otoman.
Tatal si fratele sau sunt asasinati de catre boierii acelor vremuri.La varsta de 17 ani Vlad ajutat de catre armata  Imperiului Otoman devine domnitorul al Tarii Romaneasti(Valahia).
Nemultumiti boierii dupa cateva luni il inlatura de la putere pe Vlad.
Dupa cativa ani Vlad revine pe tronul Valahiei si hotaraste sa se razbune pe boierii din Targoviste(capitala tarii).
În duminica de Pasti a anului 1459,el a arestat toate familiile de boieri care participaseră la petrecerea princiară. Cei mai bătrâni au fost traşi în ţeapă, iar ceilalţi au fost forţaţi să străbată pe jos drumul de o sută de kilometri din capitală, unde au fost puşi să construiască o fortăreaţă pe ruinele unui avanpost vechi.
Pentru ca a tras boierii in teapa el a primit numele de Vlad Tepes Dracul.
Vlad Ţepeş a ajuns curând faimos din cauza metodelor sale brutale de pedepsire. Conform negustorilor sasi din Transilvania, el ordona deseori ca osândiţii să fie jupuiţi de piele, fierţi, decapitaţi, orbiţi, strangulaţi, spanzuraţi, arşi, fripţi, ciopârţiţi, bătuţi în cuie, îngropaţi de vii etc. De asemenea, punea să li se taie victimelor nasul, urechile, organele genitale şi limba.Însă supliciul favorit era trasul in teapa, de la care provine porecla Ţepeş, cel care trage în ţeapă.
Descrierea metodei “trasul in teapa”.
Scopul era de a răstigni omul în aşa fel incat victima să sufere dureri cumplite timp de ore întregi sau chiar zile, până îşi dădea sufletul.
Se pregătea un ţăruş mare, mai lung decât statura unui om, care se va fixa în pământ (mai rar, se tăia şi curăţa un pom subţire), vârful fiind ascuţit ca un cui şi uns cu seu, ca să alunece.
Aşadar, în metoda cea mai răspândită la călăii lui Ţepeş, victimei culcate la pământ, cu braţele legate la spate, i se înfigea ţeapa prin anus, trăgând apoi de amândouă picioarele legate cu frânghii la glezne. Apoi, se bătea şi cu un ciocan de lemn în celălalt capăt al ţepei, cu băgare de seamă, pentru a nu străpunge cele două organe de care se ştia că provoacă moartea imediată: ficatul şi inima.Tarusul era ridicat iar gravitatia isi facea datoria.Omul stătea astfel răstignit, în chinuri cumplite, dar cu organele vitale funcţionând. Murea cu încetul de suferinţă, de sete, de foame şi de atacul corbilor care veneau atraşi de miros.
Legende:
Aproape orice infracţiune, de la minciună şi furt până la omor, putea fi pedepsită prin trasul în ţeapă. Fiind sigur de eficacitatea legilor sale, Vlad Tepes Dracul a lăsat, se spune, Cana mare de aur la vedere, în piaţa centrală din Târgovişte.Cana putea fi folosită de călătorii însetaţi, însă trebuia să rămână la locul ei. Conform surselor istorice în timpul domniei sale cana nu ar fi fost niciodată furată şi ar fi rămas aproape nefolosită.
După o altă legendă, Vlad Dracul ar fi înscenat un furt (o pungă cu 50 de galbeni) unui boier din Sfatul Ţării, după care acesta, în faţa domnitorului, a pretins că i se furaseră 100 de galbeni. Pentru minciuna sa, a fost tras în ţeapă.
Intr-o zi toti vagabonzii si hotii din Ţara Româneacă au fost invitaţi la curtea domnească din Târgovişte, la un ospăţ. După ce au mâncat şi au băut a ordonat ca hala să fie închisă şi incendiată. Nimeni nu a supravieţuit.
La începutul lui 1462, Vlad a lansat o campanie împotriva turcilor pe Dunare, omorând peste 38.000 de oameni. Datorita faptului ca emisarii au refuzat sa-si dea turbanele jos în fata sa, Vlad s-a asigurat ca emisarii vor ramâne cu ele asa, poruncind sa le fie batute cuie în capete.
În timpul unei invazii, când sultanul, epuizat, a ajuns aproape de capitala, s-a confruntat cu o vedere înspaimântatoare: mii de tepe sustineau corpurile a peste 20.000 de captivi turci, o scena terifianta care a fost poreclita mai târziu “Padurea Tepelor”.
Vlad Ţepeş obişnuia să semneze cu “Draculea” sau “Draculia” - fiul dracului - nume, ce s-a transformat apoi în Dracula.
În 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker a publicat “Dracula”, care l-a făcut pe Vlad Ţepeş celebru în întreaga lume. Stoker a citit povestirile despre Dracula, publicate în secolele XV - XVI şi a fost şocat de actele de cruzime ale acestuia. S-a hotărât să şi-l aleagă drept personaj principal. A citit şi câteva cărţi despre Transilvania (această denumire are origine latină şi înseamnă “ţara de dincolo de păduri”) şi s-a gândit că această ţară “exotică” ar fi un cadru potrivit pentru faptele lui Dracula. De fapt, Stoker s-a folosit de Vlad doar ca sursă de inspiraţie, deoarece în romanul său, Dracula nu este domnitorul Vlad Ţepeş, ci un conte transilvănean care trăia într-un castel misterios, unde îşi ademenea victimele.
In colecţiile de la British Museum Vlad Ţepeş este descris ca un monstru, un vampir ce bea sânge de om şi un mare amator de cruzimi.
Multi sprijina ipoteza conform careia exista o legatura reala intre Vlad Tepes Dracul si mitul modern al vampirilor, Vlad fiind primul vampir din lume.2 comentarii: