Firmele de leasing vor recupera mai greu masinile de la rau platnici.
Curtea Constitutionala a schimbat procedura de executare silita a clientilor firmelor de leasing, si a introdus obligativitatea acordului unui judecator pentru a obtine executarea silita.
Pentru obtinerea acestui acord firmele de leasing vor trebui sa dea in judecata clientul rau platnic.
Dezavantajele unui astfel de acord sunt:
-plata taxa timbru judiciar;-acordul trebuie obtinut la judecatoria din raza domiciliului clientului;
-plata onorariu avocat;
-onorariu expert;
-timp indelungat;
Pana acum contractul incheiat intre firma de leasing si clienti  era un contract foarte bine intocmit facand practic imposibila atacarea lui in instanta.
De multe ori firmele isi recuperau bunurile(in special masinile) de la clienti in maxim 2 saptamani cu ajutorul unor executori judecatoresti ce aveau onorarii destul de piperate.
In data de 17 aprilie 2009 a intrat in vigoare o decizie a Curtii Constitutionale care nu mai permite acest lucru, in prezent fiind obligatorie obtinerea acordului judecatoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului..
Prin aceasta schimbare clientii vor avea parte de un proces echitabil,judecatorul fiind impartial.
Ceea ce nu stiu inca firmele de leasing sau clientii este acela ca ele pot apela la un mediator.
Mediatorul in urma  discutiilor avute atat cu firma de leasing cat si cu clientul poate intocmi un acord favorabil pentru ambele parti.
Avantajele acordului obtinut la mediator : firma de leasing poate obtine garantia recuperarii sumei iar clientul poate obtine o reesalonare a datoriilor, precum si posesia si folosinta autoturismului.

3 comentarii:

 1. Nu stiu de unde ai scos-o, dar e o veste buna si cred ca echitabila. Nu stiu (in lumina noilor prevederi) ce se intampla daca utilizatorul masinii vrea din proprie initiativa sa renunte la contractul de leasing.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiu de unde ai scos-o, dar este o veste buna. Nu reiese (in lumina noilor prevederi) ce se intampla daca utilizatorul renunta din proprie initiativa la contractul de leasing.

  RăspundețiȘtergere
 3. Anonim16:38:00

  o sa fie obligat ori achitarea contractului ori predarea autovehicului asa cred.

  RăspundețiȘtergere