Piatra altarului/cea mai frumoasa pestera din RomaniaCea mai frumoasa pestera din Romania este Pestera Piatra Altarului.
Cu toate ca este inchisa,  fotografii ale acestei pesteri au fost publicate in toata lumea, unii dintre speologi afirmand ca este una dintre cele mai frumoase din Europa.
Aflata in muntii Bihorului pestera a fost descoperita de un student Daniel Carlugea in timpul unei tabere organizate in anul 1984.
„Am sarit si am cazut pe ceva copaci putreziti. Desi afara era cald m-am trezit ca simt ceva rece la spate. M-am intors si am gasit o gura de pestera inalta de aproximativ un metru. In mijloc avea o bucata de gheata care acoperea intrarea".
Intrarea in pestera se face printr-un culoar ingust de 3-4 m in care trebuie sa-ti scoti tot aerul din plamani.Apoi ajungi intr-o sala de dimensiunea unui teren de fotbal cu un ecou fantastic.
Mergand in continuare ajungi intr-o galerie intr-atat de alba incat primii exploratori si-au dat jos echipamentul de pe ei si au inaintat in ciorapi. Acum se intra in trening si adidasi cu talpa alba ca sa nu se murdareasca galeria.
In continuare pestera aduce cu o catedrala gotica, flancata de coloane de 15-20 metri inaltime.
La final pestera se termina cu un peisaj de o diversitate exceptionala, modificandu-se la fiecare cativa metri.
Pestera insumeaza patru mari galerii:Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor. Peisajul este de o diversitate exceptionala, modificandu-se la fiecare cativa metri. Intrucat a fost vandalizata de cateva ori pestera are trei porti. Prima, formata din mai multe bare de fier, a fost montata de la inceput. Intrucat a fost smulsa cu usurinta, dupa 1989 s-a mai pus una. Desi era un mecanism foarte complex, un speolog roman, fotograf de pesteri, a trecut si de aceasta a doua poarta. Ultima poarta a fost montata in urma cu 4 ani si a fost infailibila. Sistemul de inchidere presupune o succesiune de operatiuni ce trebuie facute in ordinea stabilita. "Un surub daca il deschizi mai tare sau mai slab nu se desface," explica Daniel Carlugea.

 
Un comentariu:

  1. Anonim14:40:00

    Multumesc! Acum stiu si mai multe despre Romania! Superba imaginea! Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere