Biroul de credit.....cum te mai poti imprumuta daca esti pe lista neagră

Unii dintre cei peste 655.000 de romani restantieri la banci, inregistrati la Biroul de Credit mai pot cere o noua finantare chiar daca au intarziat cel putin o luna cu plata ratelor, arata ziarul "Gandul". "Pot fi eligibili pentru un nou credit clientii cu un numar redus de rate restante, de valori mici si cu mai putin de 60 de zile de intarziere, inregistrate mai demult in timp", a declarat pentru "Gandul" Lucia Stefan, director in cadrul Directiei Consumer Risc a Raiffeisen Bank. Asta inseamna sa nu fi ratat mai mult de doua rate, pentru ca la trei scadente consecutive, adica peste 60 de zile de intarziere, adio credit! Evident, vechea restanta trebuie sa fi fost complet achitata, pentru ca nu poti merge la ghiseul bancii ca sa ceri un nou imprumut daca nu esti "curat".
"Exista clienti inregistrati cu intarzieri la un credit acum un an, doi, dar care au recuperat ulterior restanta, rambursand integral creditul sau neavând nicio restanta in momentul aplicarii pentru un nou credit. Si in aceste cazuri banca analizeaza cauzele si poate oferi un credit unui astfel de client", a declarat pentru ziarul "Gandul" Ion Stan, vicepresedinte executiv - Operatiuni in cadrul Alpha Bank. Pana la urma, banca este dispusa sa discute si cu acei clienti care intarzie in mod constant mai bine de 30 de zile. Pornind de la aceasta informatie, institutia de credit poate afla care este ratiunea intarzierii, spune Stan, si poate oferi un imprumut adaptat profilului clientului.
Restantele romanilor s-au dublat, iar creditele considerate pierdere au crescut de cinci ori.
"Ziarul Financiar" prezinta datele Bancii Nationale a Romaniei, conform carora bancile aveau de recuperat, la sfarsitul anului trecut, sume restante de 7,86 mld. lei (circa 1,9 mld.euro), fata de 3,32 mld. lei in decembrie 2008, pentru ca tot mai multi romani au intarziat cu plata ratelor lunare pe fondul cresterii somajului si al scaderii veniturilor disponibile ale populatiei si companiilor.
Cea mai mare parte a sumelor restante era reprezentata de intarzierile mai mari de 90 de zile, incadrate, potrivit normelor bancii centrale, in categoria pierdere si provizionate integral. Intarzierile mai mari de 90 de zile ajungeau in decembrie la 5,38 mld. lei (aproape 1,3 mld. euro), de aproape cinci ori mai mult decat la sfarsitul lui 2008. In schimb, intarzierile mai mici de 60 de zile au intrat pe un trend descendent in ultimele luni, semnaland astfel o aplatizare a ritmului de crestere a restantelor. Analistii avertizeaza, totusi, ca portofoliile de credite ale bancilor vor continua sa se deterioreze cel putin pana la jumatatea acestui an.


Sursa: Bankingnews

3 comentarii:

 1. G.B. Shaw spunea că minciunile sunt de 3 feluri: minciuni, minciuni sfruntate şi statistici. Sunt emoţionante statisticile băncilor, dar nu au un context. Câte restanţe aparţin persoanelor fizice şi câte celor juridice? Care este defalcarea lor pe profesii? Câţi dintre ei au mai avut restanţe? Care este defalcarea lor pe cauze? Şi criteriile pot continua. În general, eu mă feresc să iau de bune afirmaţiile presei.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua,

  Va intereseaza un schimb de link-uri ?
  Pentru un link inspre http://www.jocurik.com eu voi adauga link-ul dvs. pe http://cattasblog.blogspot.com si pe http://www.jocurik.com/parteneri.php - pagina partenerilor site-ului meu .

  Date link :
  =>Titlu site : jocuri pentru copii
  =>Descriere : jocuri pentru copii
  =>Link : http://www.jocurik.com

  sau

  Jocuri pentru copii

  Confirmati raspunsul ( pozitiv sau negativ ) la adresa de mail cattasblog@yahoo.com
  Imi cer scuze pt. deranj !

  O zi buna,
  Catalin !

  RăspundețiȘtergere
 3. I dont like bank sistem.The banks are not for us.Banks money is ours,and the banks work against us.The banks owners are a few people( about 5000 or 100000 or more) in the world.

  RăspundețiȘtergere