„Anticristul“, cel mai şocant film din ultimii ani

 Lansată în mai 2009 la Festivalul de la Cannes, pelicula lui Lars von Trier are mâine premiera în cinematografele din România. Scene de o violenţă greu de imaginat, nuditate frontală şi o vulpe vorbitoare sunt doar câteva dintre şocurile oferite de „Anticristul“, film interzis minorilor.
Lars von Trier a scris scenariul pentru „Anticristul", după cum declară el însuşi, ca un fel de terapie pentru grava depresie prin care a trecut. În filmul cu o distribuţie formată din doi actori şi un copil, personajele trec printr-o depresie la fel de serioasă. Ei nu au prenume, ci pronume.
În prima scenă, El (Willem Dafoe) şi Ea (Charlotte Gainbourgh) fac sex, în timp ce copilul lor iese din ţarc şi cade printr-o fereastră deschisă.
El este terapeut şi îşi asumă îngrijirea soţiei, uitând complet să se îngrijească pe sine. Aflând că una dintre fricile soţiei este pădurea Eden, unde au o cabană, El decide să o ducă acolo, pentru a o obliga să-şi înfrunte frica.
Dar zilele petrecute în izolare la cabană le iau minţile celor doi soţi. În final, ei ajung să se atace cu o brutalitate pe care o confundă cu erotismul şi invers.
Rugat să-şi explice filmul, von Trier a spus că nu are de ales în ceea ce creează.
„Mă tem că este mâna lui Dumnezeu. Şi eu sunt cel mai bun regizor de film din lume. Dar nu sunt sigur că Dumnezeu este cea mai bună zeitate din lume", a răspuns el atunci.
Criticii au avut opinii extreme în legătură cu cel mai recent film al lui von Trier. Unii l-au numit o capodoperă, alţii au spus că este o dovadă a faptului că regizorul nu mai are nimic de arătat în lumea filmului. Anul trecut, la premiera de la Cannes, jumătate din sală l-a huiduit, jumătate l-a aplaudat pe von Trier.
Spectatorii s-au declarat dezgustaţi, fascinaţi şi chiar mânioşi. Cu toate acestea, interpretarea actriţei Charlotte Gainsbourg a fost, în general, lăudată.
Ea a primit şi premiul de interpretare la Cannes pentru rolul din „Anticristul". Dar prestaţia sa poate fi atribuită şi condiţiilor de filmare, Gainsbourg mărturisind, într-un interviu, că într-o scenă în care personajul ei este strâns de gât, Willem Dafoe chiar îi aplica presiune pe căile respiratorii.
Şi-a chinuit actriţele
Gainsbourg nu este singura actriţă „chinuită" la filmările unor pelicule semnate de von Trier. Cântăreaţa islandeză Bjork, care a avut prima tentativă în actorie în filmul „Dancer in the Dark", a decis să nu mai joace vreodată după experienţa filmărilor. Bjork l-a acuzat pe von Trier că „i-a furat sufletul".
A mărturisit că, după filmarea unei scene a fugit în pădure, şi-a mâncat costumul şi a jurat că nu va mai face vreodată film. „Von Trier are nevoie de o femeie care să confere suflet filmelor lui, dar el le urăşte şi le invidiază pe actriţe din această cauză", a spus ea.
Şi Nicole Kidman s-a simţit torturată în timp ce filma pentru „Dogville", avea certuri interminabile cu regizorul şi a refuzat să joace şi în continuarea peliculei, „Manderlay".
„Anticristul" este cel mai recent dintr-o serie de filme controversate. „Ultima tentaţie a lui Iisus", regizat de Martin Scorsese, tot cu Willem Dafoe în rolul principal, a prezentat un Mântuitor căsătorit cu Maria Magdalena, în timp ce „Patimile lui Hristos" al lui Mel Gibson a şocat din cauza scenelor de o violenţă extremă. 
Eşec financiar
Filmul nu a avut succes la box-office şi a încasat 400.000 de dolari în Statele Unite şi câteva zeci de mii în alte cinci ţări în care a rulat: Australia, Brazilia, Cehia, Letonia şi Lituania.
Scene care au oripilat publicul
Pelicula prezintă câteva momente explicite de sex, unele dintre ele acompaniate de violenţă. La jumătatea filmului, soţia devine „eroul negativ", după ce loveşte organele genitale ale soţului cu o bucată mare de lemn. Apoi îl mastrubează, iar el ejaculează sânge.
Ulterior, speriată că soţul o va părăsi, femeia îi găureşte piciorul şi îi ataşează la el o piatră de polizor, pe care o strânge cu o piuliţă. Mai târziu, se masturbează stând lângă el şi îşi taie clitorisul cu o foarfecă. În film mai apare şi o vulpe care „vorbeşte", o tuşă mai degrabă comică decât dramatică.
 Sursa: Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu