Angajari Google....Daca persoana pe care o recomanzi este angajata, primesti un bonus de 20 de milioane de lei vechi

Gigantul Google a anunţat că va deschide un birou în România, fiind vizată "crema" programatorilor din România. "Spre finalul anului sperăm să avem un birou în România. Deocamdată nu ştim sigur când şi câţi angajaţi vor fi. Procedura de recrutare e în desfăşurare", a declarat pentru Mediafax Amelia Creţu, Agency Relationship Manager Google pentru Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu.
Potrivit reprezentantului Google, circa 90% dintre cei 7,5 milioane de utilizatori ai internetului din România folosesc motorul de căutare google.ro. Compania a înfiinţat o firmă în România, Google Bucharest, administrată de cinci persoane fizice, respectiv trei cetăţeni americani, unul britanic şi unul irlandez. Deşi oficialii Google din România nu au făcut publice date referitoare la viitoarele angajări, specialiştii în domeniul resurselor umane sunt de părere că dezvoltatorul motorului de căutare cu acelaşi nume ar putea angaja cel puţin 50 de români. "Dacă cei de la Google vor dori să facă în România un centru de dimensiuni mai reduse, ar putea angaja 50 de persoane, cel puţin. Probabil vor opta pentru software developeri cu experienţă", au declarat pentru Gândul specialişti din domeniul consultanţei de resurse umane.

Ocoliţi de criză
Experţii din IT au fost printre puţinii români ale căror salarii au fost "ocolite" de criză anul trecut. "Softiştii sunt plătiţi cu un salariu fix consistent, la care se adaugă diverse bonusuri, ore suplimentare plătite, prime de sărbători. Un specialist în software development are salariul mediu brut de circa 800 euro pe lună, în companiile din vestul ţării. Unul cu o experienţă de 3-4 ani poate ajunge lejer la un salariu de 1.500 euro pe lună, la care se adaugă bonusuri, prime la reuşita unui proiect", a declarat pentru Gândul Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS Human Capital Timişoara, o companie specializată în studii salariale.
În Bucureşti, un senior software developer are un salariu brut de circa 2.500 euro, iar cel mai mare salariu din domeniu este cel al unui şef de departament dintr-o companie de software: aproximativ 5.400 de euro brut. Pentru acest an există semne că piaţa începe să crească din punctul de vedere al salariilor în IT. Piaţa de servicii IT din România a ajuns anul trecut la circa 1,5 miliarde de euro, în scădere semnificativă faţă de 2008. În prezent, pe piaţa IT lucrează aproximativ 90.000 de angajaţi, iar deficitul de specialişti este estimat la 15-20.000 de persoane.
În România, reprezentanţii Google au, printre altele, o serie de proiecte educaţionale prin care îi învaţă pe întreprinzători cum să îşi promoveze afacerile pe internet. În prezent, activitatea Google din România este coordonată de filiala din Irlanda. Anul trecut, în toamnă, echipa din România cuprindea zece persoane, printre care şi cel puţin patru români.
2.000 de lei pentru că ai recomandat un angajat bun
Un angajat al Oracle România spune că la ei în companie se ajunge, de obicei, prin recomandare: "Se dă un mail intern prin care suntem întrebaţi dacă ştim pe cineva potrivit pentru un anumit post. Iar dacă persoana pe care o recomanzi este angajată, primeşti un bonus de 20 de milioane de lei vechi". Procedura de recrutare durează câteva luni, timp în care sunt analizate atent calităţile personale ale candidatului.
Odată angajat, acesta are parte de un training, apoi este încredinţat unui angajat mai vechi care îl învaţă totul despre sistemul de lucru al companiei. "Chiar să fii bâtă, tot te descurci după atâtea traininguri. Dacă nu eşti pe programare, ci pe vânzări sau customer service, de pildă, nu contează prea mult ce ai făcut înainte, oricum eşti învăţat totul de la zero. Însă este esenţial să cunoşti foarte bine două-trei limbi străine", povesteşte angajatul.
Programul de lucru este stabilit în funcţie de fusul orar al partenerilor cu care intră în contact o anumită echipă. Dacă se ocupă de SUA, programul de lucru începe la ora 3 după-amiaza şi se termină la 11 noaptea. Rar se fac ore suplimentare, iar atunci acestea sunt plătite dublu. "De când sunt eu aici cred că au fost daţi afară doar doi oameni. Ce e de apreciat la ei este că nu ne-au scăzut salariile şi nu au dat oameni afară nici pe timp de criză. Au reuşit să-i păstreze chiar şi pe cei care erau aveau contract pe perioadă determinată", povesteşte angajatul.
Românii, renumiţi ca programatori
Ciprian Gerea este Senior Software Design Engineer la Microsoft, în Seattle. "Eu mi-am trimis CV-ul unor prieteni care lucrau deja la Microsoft şi după aceea am fost intervievat când au trimis ei o echipă la Bucureşti să facă angajări. Asta se întâmpla în 2000, dar cred că şi acum lucrurile merg tot aşa", îşi aminteşte Gerea cum a ajuns la Microsoft. Îi place că are colegi ambiţioşi, competenţi şi corecţi şi că lucrează la un produs care va îmbunătăţi viaţa celorlalţi oameni. Spune că România are mai mulţi angajaţi la Microsoft decât ţările din Europa de Vest. "Ca naţiune, putem să stăm liniştiţi. Deşi n-avem niciun Nobel, avem mai mulţi programatori per capita angajaţi la Microsoft decât ţările din Europa de Vest", crede Gerea.
Sursa: gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu