Google pleacă din China, după 4 ani de cenzură comunistă

 Google Inc. a hotărât să închidă versiunea chineză a motorului său de căutare, disponibilă la adresa www.google.cn, redirecţionând căutările către un site din Hong Kong, necenzurat: google.com.hk.
"Bine aţi venit în noua casă a Google Search în China" este mesajul cu care sunt întâmpinaţi internauţii, odată intraţi pe site-ul care a început deja să afişeze rezultatele căutărilor în chineza simplificată.
Zvonuri privind retragerea Google de pe piaţa chineză circulă de câteva săptămâni. Oficial, Google nu a anunţat încă dacă se va retrage sau nu din China. Săptămâna trecută, guvernul chinez a avertizat Google că ar trebui să respecte legislaţia locală, chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile pe piaţa de aici.
Decizia vine după o perioadă de tensiuni între Beijing şi Washington, pe teme variind de la libertatea internetului la cursul de schimb al yenului, sancţiunile economice asupra Iranului şi SUA şi comerţul de arme cu Taiwan.
"Google a încălcat angajamentele scrise pe care şi le-a luat când şi-a deschis operaţiunile pe piaţa chineză, a declarat un oficial al Biroului de Informaţii al Consiliului de Stat din China, care reglementează legile internetului. Ne opunem ferm politizării contractelor comerciale şi ne exprimăm nemulţumirea şi supărarea faţă de acuzaţiile şi practicile nerezonabile ale Google Inc.".
Google a anunţat, pe 12 ianuarie, că nu va mai cenzura portalul de căutare online Google.cn. În prezent, pe lângă lansarea portalului google.com.hk, Google intenţionează să îşi continue acţiunile de cercetare şi dezvoltare în China şi să păstreze personalul de vânzări din această ţară. Site-uri de internet extrem de populare la nivel internaţional, precum Facebook, Twitter şi YouTube, sunt blocate în China.
Investitorii au început deja să vândă acţiunile Google, mai mulţi experţi considerând o certitudine plecarea companiei americane din China, la două luni după ce a anunţat că nu va mai tolera cenzura impusă de guvernul local. Pe de altă parte, guvernul de la Beijing le-a amintit reprezentanţilor Google că nu agreează presiunile.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului a declarat că Google ar trebui să se supună legilor, indiferent de decizia luată: "Când au intrat pe piaţa chineză, în 2007, le-a fost specificat în mod clar că trebuie să respecte legile chineze. Sperăm că Google, chiar dacă rămâne pe piaţa din China sau dacă se retrage, le va respecta". Legislaţia RPC prevede ca Ministerul Comerţului să fie informat de către companiile străine despre planurile de retragere de pe piaţă.
Sursa: infoportal.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu