Orbul care vede cu limba

Un soldat britanic, rănit de o rachetă în Irak, în urmă cu trei ani, a testat o proteză revoluţionară, care-i permite să vadă cu limba sa.
 Acum, caporalul Craig Lundberg, în vârstă de 24 de ani, poate distinge forme, poate citi şi merge fără ajutorul unei alte persoane.
Dispozitivul a fost creat de cercetătorii americani şi are la bază o cameră video ataşată de o pereche de ochelari şi un mini echipament senzorial. Imaginile filmate sunt convertite în semnale electrice, care sunt transmise către limbă. Creierul distinge faptul că semnalul electric nu este corelat cu gustul şi îl redirecţionează către centrii vederii.
"Este doar un prototip, dar potenţialul lui de a-mi schimba viaţa este enorm. Mă ajută să identific obiectele din jurul meu, chiar dacă imaginile sunt neclare, pe când înainte bâjbâiam prin jurul meu", a declarat Craig Lundberg.
Proteza, denumită BrainPort, costă aproximativ 18.000 de lire sterline şi va revoluţiona viaţa pacienţilor cu probleme vizuale. Singurul incovenient al utilizatorului este că nu o poate folosi în timp ce vorbeşte sau mănâncă.
Sursa: infoportal.ro

Un comentariu:

  1. Anonim20:26:00

    incredibil...inca un pas inainte spre implantul optic...

    Necolaiciuc ar vrea sa ciripeasca dar asteapta oferte de liberare din partea PDL...detalii la mine pe blog..

    RăspundețiȘtergere