A refuzat Medalia Fields si un premiu de un milion de dolari

Medalia Fields este cea mai importanta distinctie din lumea matematicii, fiind cunoscuta ca un fel de Premiu Nobel pentru matematica. Medalia este datorata matematicianului John Charles Fields (1863-1932), care a propus în 1932, în cadrul unui congres international al matematicienilor care a avut loc la Toronto, înfiintarea unei distinctii care sa recompenseze realizarile majore din matematica. La moartea sa, în 1932, a lasat drept mostenire toate bunurile pentru a finanta medalia care avea sa îi poarte numele. Spre deosebire de Premiul Nobel, care se acorda anual, Medalia Fields este atribuita la fiecare 4 ani, în cadrul unui congres international de matematica. De mentionat ca medaliatii Fields trebuie sa aiba o vârsta mai mica de 40 de ani.

Grigori Perelman
Oricât de prestigioasa este Medalia Fields, ea trece aproape neobservata pentru nematematicieni. Matematica este un domeniu prea arid pentru gustul lumii de azi. Rareori se întâmpla ca ea sa treaca pe primele pagini ale marilor cotidiene. Iar una dintre exceptii s-a întâmplat în acest an. Un „savant excentric”, rusul Grigori Perelman, refuza Medalia Fields si un premiu suplimentar de un milion de dolari. Unii spun ca Perelman este nebun de legat. Oare asa sa fie?

2 comentarii:

  1. Anonim23:36:00

    Nu zic ca nu ar fi in toate mintile, ca de obicei geniile au avut si ceva la creier, dar e posibil sa fi fost ceva la mijloc.
    apropo, am adaugat link-ul la blogroll-ul meu ;) numai bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi, oamenii de rand, nu avem cum sa intelegem geniile. Poate nu creierul lor e defect, ci al nostru pentru ca nu stim sa-l folosim la adevarata capacitate.

    RăspundețiȘtergere