Roboscan....25.000.000 € pentru brevet...şi a refuzat

Mircea Tudor a luat Marele Premiu la Salonul de Inventică de la Geneva, anul trecut, cu sistemul pe care l-a creat 
Anul trecut, la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, Elveţia, cel mai prestigios eveniment de acest gen din lume, Romania obţinea Marele Premiu prin firma MB Telecom SRL, patronată de Mircea Tudor (52 de ani). Acesta e inventatorul Roboscan 1M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gamma a camioanelor şi a containerelor, în vederea detectării conţinutului lor. Între timp, Mircea Tudor a refuzat o ofertă de 25 de milioane de euro pentru cedarea către o firmă americană a drepturilor asupra Roboscan.
Să ne imaginăm un camion trecând prin vamă. O maşină specială îl prinde sub un braţ robotic, apoi îl scanează în întregime cu raze gamma. Pe ecranul operatorului sistemului apare conţinutul camionului, sub forma unei adevărate radiografii a interiorului acestuia. Orice obiect mai mare de 4 milimetri, aflat chiar şi sub un înveliş de oţel de până la 18 centimetri, nu are cum să scape “privirii” Roboscan, coşmarul oricărui traficant din lume. Cam aşa s-ar putea rezuma acţiunea şi rostul invenţiei specialiştilor firmei româneşti MB Telecom, condusă şi patronată de Mircea Tudor.
“Un astfel de sistem costă între 1,2 - 1,5 milioane de euro, în funcţie de opţiuni şi de configuraţia lui”, declara acesta anul trecut pentru Libertatea. De atunci, Mircea Tudor, patronul şi preşedintele MB Telecom, a fost ales în board-ul Juriului Internaţional al Salonului de la Geneva, fiind primul român care obţine această recunoaştere internaţională în lumea inventicii. “Juriul, în totalitatea lui, este compus din 82 de membri, dar numai 11 fac parte din acel Comitet de Conducere în care am avut onoarea să fiu ales”, ne-a declarat Mircea Tudor. Triumful de anul trecut, cu Roboscan 1M, nu a rămas fără ecou în lumea afacerilor. “Am primit o ofertă de 25 de milioane de euro pentru cedarea brevetului de invenţie de la grupul de investiţii american Monument Capital Group, specializat în domeniul securizării transfrontaliere, dar am refuzat-o. Nu mă grăbesc să vând drepturile asupra Roboscan, pentru că piaţa e dinamică, iar valoarea lui va creşte”, a adăugat Tudor.
Merge şi anul acesta la Geneva
Până când se va hotărî dacă se va despărţi sau nu de invenţia care l-a făcut deja faimos în întreaga lume, patronul MB Telecom se pregăteşte pentru cea de-a 38-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva, la care participă ca jurat. Acesta se va desfăşura în oraşul elveţian între 21 - 25 aprilie 2010.
Sursa: Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu