Romanilor le este tot mai greu sa-si achite creditele

Restantele populatiei la creditele in euro si franci elvetieni au urcat mult mai rapid in ianuarie fata de ritmul inregistrat pe parcursul anului 2009, in timp ce totalul intârzierilor la plata mai mari de 30 de zile a avansat cu 14,7% fata de decembrie, la 3,26 miliarde lei, potrivit datelor BNR.  Astfel, dupa o crestere lunara a restantelor la creditele in euro de sub 100 de milioane de lei in 2009, in prima luna din acest an intârzierile la plata  mai mari de 30 de zile pe aceasta categorie de imprumuturi au avut cea mai ampla crestere, cu 155 de milioane lei, la 1,02 miliarde lei.

Statistica publicata de Banca Nationala a României (BNR) pe baza datelor de la Biroul de Credit arata in ianuarie o majorare a restantelor mult peste media anului anterior la categoria imprumuturilor acordate in alte monede, care sunt denominate in cea mai mare masura in franci elvetieni.
De remarcat ca in prima luna a anului, moneda nationala s-a apreciat atât in raport cu euro cât si cu francul elvetian, ceea ce inseamna ca, exprimate in monedele de baza, restantele au avut dinamici superioare ritmurilor evidentiate prin statistica BNR.

Restantele la imprumuturile in lei se mentin pe prima pozitie, cu un volum de 1,97 miliarde lei, cu 147 milioane lei peste nivelul de la finele anului trecut.

Numarul restantierilor nu a avansat semnificativ, fiind inregistrati 1.041.649 clienti cu intârzieri la plata,cu 28.279 mai multi decât in decembrie, dar suma medie a noilor restantieri este substantial mai ridicata, undeva la 14.800 lei/client. in aceste conditii, restanta medie pe total a urcat de la 2.804 lei/imprumutat la 3.130 lei/imprumutat.

Majoritatea restantelor reprezinta intârzieri mai mari de 90 de zile, cu un total de 2,44 miliarde lei, fata de 2,19 miliarde lei in decembrie.

Suirsa: bankingnews.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu