Un colonel, deferit justiţiei de procurorii militari de la DNA pentru că timp de patru ani a „gustat“ ilegal din mâncarea militarilor

Fostul comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu" din Boldeşti, Prahova, colonelul Ion Ungureanu, este cercetat de procurorii militari pentru că timp de patru ani şi-a asigurat masa printr-o regulă instituită chiar de către el: şeful are dreptul de a "gusta hrana".
Probelor administrate de procurorii militari, începând din anul 2005 până la sfârşitul anului 2009, Ion Ungureanu, profitând de calitatea de comandant al şcolii de subofiţeri, a dat ordin să i se servească, aproape zilnic, masa de prânz, la sala de protocol a unităţii, deşi el avea în mod legal obligaţia să plătească contravaloarea zilnică a acestei mese, transmite Mediafax, citând date din dosarul întocmit de magistraţi.

"Inculpatul a ordonat să i se servească gratuit această masă, zilnică, invocând chipurile dreptul său de a «gusta» hrana ce se prepară în unitate, drept care în realitate nu există. În acest mod, inculpatul, cu de la sine putere, a transformat sensul termenului de «gustat hrana» într-o servire efectivă a mesei zilnice, scopul aceste transformări fiind de fapt intenţia inculpatului de a servi masa în mod gratuit, fapt ce a fost de natură să prejudicieze material unitatea militară", mai notează anchetatorii militari de la DNA.
"Cunosc faptul că niciodată colonelul Ion Ungureanu nu a achitat sub nicio formă contravaloarea meselor, a consumaţiei", a mai arătat un martor, în faţa procurorilor.
Un alt martor din dosar le-a declarat anchetatorilor că "din anul 2005, comandantul unităţii servea zilnic masa de prânz la sala de protocol a unităţii, fiind servit, de regulă, din mâncarea pregătită cu alimentele unităţii şi pentru efectivele unităţii".
După un calcul matematic făcut pe baza informaţiilor transmise de popota şcolii de pompieri, procurorii anticorupţie au constatat că, în patru ani de zile, prin servirea "gratuită" a mesei din produsele unităţii s-a adus un prejudiciu total de 2.665,58 de lei.Pentru această sumă, unitatea militară s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a colonelului Ion Ungureanu, fost comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu", din oraşul prahovean Boldeşti, pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la mărturie mincinoasă, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, primire de foloase necuvenite, instigare la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, potrivit unui comunicat de miercuri al DNA.
Fostul comandant este arestat preventiv din 26 februarie, după ce Curtea Militară de Apel a admis propunerea procurorilor. Procesul se va judeca la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.
Sursa: infoportal.ro

Un comentariu:

  1. Hehe, asta e floare la ureche! Dacă le-ai aduna, ai putea face cartiere întregi cu casele construite de ofiţeri pe munca soldaţilor.

    RăspundețiȘtergere