Drona Global Hawk-2 NASA....NASA a dezlantuit Soimul Global

Un aparat zburator futurist, care functioneaza fara echipaj uman, a trecut cu succes de primul zbor de test: o misiune stiintifica de certare, desfasurata deasupra Oceanului Pacific. Drona Global Hawk-2 NASA este un avion-prototip complet robotizat, menit sa zboare la altitudini foarte mari pentru perioade indelungi de timp.
Proiectul Global Hawk a fost dezvoltat impreuna de NASA si de Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) - o serie de astfel de avioane au fost preluate de USAF pentru misiuni de spionaj si supraveghere, in vreme ce 3 Global Hawk au fost inzestrate cu echipamente stiintifice si au intrat in slujba agentiei spatiale americane. Cel testat in Pacific este o versiune-prototip, indesata cu echipamente moderne, de ultima generatie.
Global Hawk poate zbura fara nicio problema la altitudini de 18.300 de metri, adica aproximativ dublu fata de un avion comercial obisnuit; se poate mentine in aer timp de 30 de ore si poate zbura 20.000 de km - jumatate din circumferinta Pamantului.
NASA va folosi dronele Global Hawk pentru a masura nivelul stratului de ozon si al gazelor cu efect de sera, si pentru a lua mostre din atmosfera, troposfera si stratosfera inferioara. Cu ajutorul avionului robotizat, oamenii de stiinta vor sa stranga noi date pretioase care sa-i ajute sa inteleaga mai bine schimbarile climatice si formarea vremii.
Sursa: descopera.ro

2 comentarii:

  1. Ce bine că îl vor folosi DOAR în aplicaţii civile. Sau mă înşel? Chestia aia cu "ştiinţifice" mă cam nelinişteşte.

    RăspundețiȘtergere
  2. totusi drona asta poate sa gaseasca coruptia de la noi? ca dna nu poate...

    te astept la mine pe blog unde Saab Gripen ne lovesc cu o contraoferta: 24 de JAS 39 Gripen noi, pentru acelasi pret oferit de americani pentru F-16 second hand

    RăspundețiȘtergere