Drona Global Hawk-2 NASA....NASA a dezlantuit Soimul Global

Un aparat zburator futurist, care functioneaza fara echipaj uman, a trecut cu succes de primul zbor de test: o misiune stiintifica de certare, desfasurata deasupra Oceanului Pacific. Drona Global Hawk-2 NASA este un avion-prototip complet robotizat, menit sa zboare la altitudini foarte mari pentru perioade indelungi de timp.
Proiectul Global Hawk a fost dezvoltat impreuna de NASA si de Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) - o serie de astfel de avioane au fost preluate de USAF pentru misiuni de spionaj si supraveghere, in vreme ce 3 Global Hawk au fost inzestrate cu echipamente stiintifice si au intrat in slujba agentiei spatiale americane. Cel testat in Pacific este o versiune-prototip, indesata cu echipamente moderne, de ultima generatie.
Global Hawk poate zbura fara nicio problema la altitudini de 18.300 de metri, adica aproximativ dublu fata de un avion comercial obisnuit; se poate mentine in aer timp de 30 de ore si poate zbura 20.000 de km - jumatate din circumferinta Pamantului.
NASA va folosi dronele Global Hawk pentru a masura nivelul stratului de ozon si al gazelor cu efect de sera, si pentru a lua mostre din atmosfera, troposfera si stratosfera inferioara. Cu ajutorul avionului robotizat, oamenii de stiinta vor sa stranga noi date pretioase care sa-i ajute sa inteleaga mai bine schimbarile climatice si formarea vremii.
Sursa: descopera.ro

2 comentarii:

  1. Ce bine că îl vor folosi DOAR în aplicaţii civile. Sau mă înşel? Chestia aia cu "ştiinţifice" mă cam nelinişteşte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim22:46:00

    totusi drona asta poate sa gaseasca coruptia de la noi? ca dna nu poate...

    te astept la mine pe blog unde Saab Gripen ne lovesc cu o contraoferta: 24 de JAS 39 Gripen noi, pentru acelasi pret oferit de americani pentru F-16 second hand

    RăspundețiȘtergere