Politia rutiera.....Pedeapsă: sancţiune penală + 1 an fără carnet "bonus"

În prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru înjurături şi semne obscene. Şeful Poliţiei vrea să schimbe legea pentru ca şi "depăşirile repetate, frânarea bruscă cu intenţie" să fie pedepsite "Uitaţi-vă ce se întâmplă: se bat, se aruncă pe capotă", spune comisarul-şef Lucian Diniţă, într-un inter­viu pentru Gândul. Şeful Poliţiei Ru­tiere susţine că instituţia pe care o conduce le-a făcut deja parlamentarilor o listă de comportamente "agresive" în trafic. Câteva dintre exemple: "depăşirile repetate, în zigzag ori frânarea bruscă, slalomul printre maşini" ar urma, dacă parlamentarii susţin iniţiativa Poliţiei, să fie pedepsite de noul Cod Rutier.
Deocamdată, poliţiştii au două pro­bleme: una teoretică - să găsească de­finiţie pentru "agresivitate", deoarece, după cum spune chiar şeful Poliţiei, "nicio ţară din lume nu are o astfel de pre­vedere"; cea de-a doua, practică - cum va fi dovedită agresivitatea la volan. În plus, în noul Cod Rutier, poliţiştii de la Ru­tieră vor ca cei care se bat în trafic, pe lângă sancţiunile de ordin penal, să rămână şi fără carnet de conducere.
Ce spune legea acum
În acest moment, agresivitatea în trafic e sancţionată în cazul "proferării de injurii sau folosirea de gesturi obscene". Potrivit prevederilor în vigoare, "săvârşirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic" se pedepsesc 21 până la 100 puncte amendă, adică între 12 milioane şi 60 milioane lei vechi. Orice alte agresiuni, chiar dacă sunt comise în trafic, cad sub incidenţa legilor civile sau penale, pentru că pur şi simplu ele nu sunt prevăzute în Codul Rutier.
"Dar agresivitate în trafic înseamnă şi depăşiri repetate, în zigzag ori frânarea bruscă, intenţionat, explică Diniţă. Noi, cei de la Poliţia Rutieră, am semnalat parlamentarilor mai multe tipuri de comportament agresiv, precum depăşirile succesive, slalomul printre maşini, frânări bruşte, bătăi", a spus şeful Poliţiei Rutiere.
Pedeapsă: sancţiune penală + 1 an fără carnet "bonus"
Dacă iniţiativa poliţiştilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicată pentru infracţiunea comisă cu violenţă în trafic, iar ridicarea permisului ar urma să fie o pedeapsă complementară aplicată de Poliţia Rutieră. Dosarul penal se va întocmi la sesizarea victimei,.................continuare pe sursa articolului: gandul.info

2 comentarii:

  1. Ce spune şeful Poliţiei? Că nicio ţară din lume nu are asemenea prevederi? Era beat? Dar în ce ţară din lume circulă atâţi nesimţiţi pe şosele ca la noi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim13:30:00

    foarte bine,abia astept sa se puna legea aSTA

    RăspundețiȘtergere