Primul transplant de fata din lume

 Un tânăr spaniol e cel pentru care o echipă de 30 de medici a reuşit, după 24 de ore de muncă, să efectueze primul transplant total de faţă din istorie.
Dacă până acum transplantul la nivelul feţei era posibil doar parţial, existând deja câteva cazuri în lume, o echipă formată din 30 de doctori a reuşit să scrie o nouă pagină în istoria medicinei mondiale.
Intervenţia chirurgicală a durat 24 de ore
Aceştia i-au redat unui tânăr spaniol, în vârstă de 30 de ani, o nouă faţă după o intervenţie chirurgicală care a durat aproximativ 24 de ore.
Pacientul se alesese cu o gaură în locul maxilarului şi al nasului, în urmă cu cinci ani, după ce o armă i s-a descărcat accidental în faţă. În urma accidentului, bărbatul respira, înghiţea şi vorbea cu dificultate. El a fost operat pe 20 martie, dar până ieri nu s-a dat publicităţii nici un detaliu legat de această premieră medicală.
Specialiştii, care susţin că intervenţia a fost un succes, au precizat că i-au refăcut spaniolului muşchii faciali, nasul, buzele, maxilarul, pomeţii şi dinţii, dar şi vasele de sânge care alimentează pielea de pe faţă.
Aşa a decurs operaţia
Pasul 1: O primă echipă de medici a lucrat la prelevarea feţei de la un donator mort, procedura durând aproape 4 ore.
Pasul 2: În timp ce prima echipă preleva de la donator, o a doua echipă a pregătit pacientul pentru intervenţie.
Pasul 3: A fost şi cea mai grea parte a intervenţiei. A fost numit “punctul din care nu ne mai putem întoarce”. A însemnat operaţia în sine, cu toată reconstrucţia feţei şi a ţesuturilor necesare acesteia.
Pasul 4: Medicii ajustează tot ce s-a implantat pentru o cât mai bună şi mai rapidă recuperare a pacientului.
Pasul 5: După externare, pacientul vine des la control. În doar câteva luni, acesta va putea mânca normal şi după aproximativ opt luni funcţiile muşchilor şi ale nervilor vor fi complet recuperate.
Sursa: infoportal.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu