Cea mai scumpa masina din lume...costa doar 26 mil. $

Un Bugatti Type 57 SC Atlantic a fost cumparat cu un pret record, saptamana trecuta
Temerile privitoare la un even­tual recul al pietei de masini de epoca, cauzat de criza, au fost indepartate saptamana tre­cuta, cand un automobil de exceptie, un Bugatti Type 57 SC Atlantic, a fost vandut pentru aproximativ 20 de milioane de euro (26 de milioane de dolari), intr-o tranzactie privata.
Saltul fata de anteriorul record al celei mai scumpe masini din lume a fost fabulos, avand in vedere ca modelul Ferrari 250 Testa Rossa vandut in 2009 a fost platit cu „doar” 11 milioane de euro. Modelul Bugatti 57 SC Atlantic, vandut la inceputul lunii mai,  a apartinut unui colectionar renumit, Peter Williamson, care a detinut bijuteria timp de 40 de ani. Fostul proprietar, care a decedat in 2008, a avut in 2003 si confirmarea valorii acestui automobil, castigand premiul cel mare in cadrul competitiei Concours d”Elegance de la Pebble Beach. Cea mai mare parte a colectiei lui Williamson a fost deja vanduta la licitatie, dupa moartea sa, pentru o suma totala de aproximativ 15 milioane de dolari, de casa de licitatii Goo­ding&Com­pany, din SUA. 
Doar 3 exemplare
Modelul Bugatti Type 57 este unul de referinta in istoria acestei marci, iar versiunea imprimata cu sigla Atlantic este una speciala, deoarece nu au fost fabricate decat trei exemplare, fiecare diferit de celelalte doua. Modelul este derivat din prototipul Bugatti Aerolithe Electron Coupe, ce a fost expus la Salonul Auto de la Paris in 1935 si care a facut valva la acel moment. Exemplarul vandut acum, cu seria de sasiu #57374, a fost primul construit, in 1936, fiind comandat de baronul Victor Rothschild, unul dintre cei mai importanti clienti ai marcii Bugatti. Masina nu si-a schimbat proprietarul in 1945, pentru ca in 1971 sa fie cumparat de dr Williamson, pentru suma de 59.000 de dolari. La acea vreme suma era de-a dreptul fabuloasa pentru un automobil, care nu avea nici 40 de ani vechime, insa specialistii au apreciat totusi ca este vorba despre o investitie de succes. 
Al doilea exemplar Atlantic a sfarsit tragic, fiind distrus aproape in totalitate intr-un accident cu un tren. Piesele sale au fost recuperate si folosite intr-o restaurare, insa cu o valoare mult mai mica. In fine, cel de-al treilea automobil a ajuns la cunoscutul Ralph Lauren, un pasionat colectionar de masini de epoca, care l-a achizitionat in 1980 si nu intentioneaza sa-l vanda prea curand. La fel ca primul model fabricat, si acesta a castigat titlul Best of Show la Pebble Beach. 
Vechiul record, 11 milioane de dolari 
Anul trecut fusese stabilit recordul anterior, cu aproximativ sapte milioane de euro, respectiv 11 milioane de dolari platiti de un cumparator la licitatia din cadrul „Ferrari Leggenda e Passione”, de la Maranello, pentru un Ferrari 250 Testa Rossa, fabricat in 1957. Unul din cele numai 22 de exemplare construite, acesta fusese o vedeta incontestabila a competitiilor sportive ale vremii.

Un alt Bugatti, tot din seria Type 57, a fost vandut anul trecut cu 4,4 milioane de dolari, masina beneficiind si de o poveste iesita din comun. Ea a facut parte dintr-o colectie abandonata intr-un hambar de proprietarul sau, un medic englez, alaturi de multe alte modele de colectie. Masinile au fost descoperite intamplator de mostenitori, dupa moartea doctorului, fiind neatinse din 1960.
Istoria lui Type 57 
Odata cu Type 57, Bugatti intra intr-o noua era, cea in care sasiurile sale erau utilizate pentru modele diferite. Proiectul a fost demarat in 1932 si a fost coordonat de fiul lui Ettore Bugatti, care avea doar 23 de ani. Masina urma sa inlocuiasca Type 50 si a fost proiectata initial cu un motor de numai 2.8 litri, jumatate din cel anterior. Versiunea de serie a avut pana la urma o capacitate de 3.3 litri si 135 CP.  
Type 57S a fost varianta sportiva, dar litera S venea de la „sousbaisse”, respectiv „garda joasa”. Avea un motor mai puternic, 170 CP, si, optional, turbocharger care adauga 40 CP si devenea astfel Type 57 SC. Cele trei exemplare Atlantic reprezentau comenzi speciale ale acestui model.
 Sursa: infoportal.ro

3 comentarii:

 1. Anonim15:44:00

  nu are suficente fitze pt "poponetzii" bani gata ai miticestiului de pe dambovita...poate daca ii agat un cd zgariat de oglinda retrovizoare si baga manele la maxim la casetefon...

  te astept la mine pe blog unde discutam cum Russia intentioneaza sa creeze noi baze militare pe teritoriul noii gubernii Ukraina in apropierea granitei cu Romania!!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce zice lumea? Că e criză?

  RăspundețiȘtergere
 3. Anonim23:54:00

  nu e cea mai scumpa te caci pe ea

  RăspundețiȘtergere