Există o bacterie care ne face mai deştepţi

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că o bacterie, despre care se ştia că are proprietăţi antidepresive, poate creşte performanţele intelectuale. Studiul realizat pe "Mycobacterium vaccae" a fost prezentat aseară, la San Diego, unde se desfăşoară cea de-a 110-a reuniune generală a Societăţii Americane de Microbiologie. Potrivit autorilor studiului, este vorba de o bacterie de sol pe care oamenii o ingeră din natură prin respiraţie. Dr. Dorothy Matthews, de la Colegiul Sage din New York, a declarat că noile cercetări confirmă descoperirile anterioare despre proprietăţile specifice ale acestui tip de bacterie, care stimulează creşterea anumitor neuroni din creier, fapt constatat inclusiv prin creşterea nivelurilor de serotonină şi scăderea anxietăţii.
"Pentru că serotonina joacă un rol extrem de important în procesul de învăţare, ne-am propus să hrănim bacteria în organismul unui cobai pentru a testa diverse limite de performanţă. Astfel, s-a constatat că şoarecii de laborator care au primit Mycobacterium vaccae s-au descurcat mult mai bine şi mai rapid în ce priveşte testul de orientare în labirint, în comparaţie cu lotul de cobai de control. În plus, au avut un comportament mai puţin anxios" - a declarat autoarea studiului.
Această bacterie activează celulele cerebrale crescând producţia de serotonină şi modificând comportamentul animalelor într-o manieră similară cu acţiunea antidepresivelor. Se crede că această nouă descoperire explică de ce alterări ale balanţei sistemului imunitar îi face pe unii vulnerabili la afecţiuni ca depresia. Totodată, specialiştii au descoperit că pacienţii neoplazici trataţi cu mycobacterium vaccae au prezentat o creştere a calităţii vieţii. Conform cercetătorilor, bacteria activează celulele responsabile de imunitate, care eliberează substanţe chimice numite cytocine. La rândul lor, aceste substanţe acţionează asupra receptorilor nervilor senzoriali, stimulându-le activitatea.
În cadrul unui al doilea experiment, experţii au îndepărtat bacteria din dieta cobailor şi apoi i-au supus unor noi teste de „inteligenţă" practică. Astfel, şoarecii au început să alerge mai încet prin labirint, au devenit dezorientaţi şi speriaţi, comparativ cu comportamentul manifestat după ce au ingerat bacteria. Potrivit unui al treilea test efectuat după trei săptămâni de odihnă, şoarecii experimentali nu au mai fost suficient de vigilenţi şi activi, ceea ce sugerează faptul că bacteria are doar efecte temporare. "Acest studiu relevă faptul că ‚bacteria fericirii' are un rol esenţial în diminuarea simptomelor de anxietate şi în sporirea abilităţilor cognitive în cazul mamiferelor" - a concluzionat dr. Matthews, care recomandă chiar îmbinarea programelor şcolare din sălile de curs cu cele în natură, unde se găseşte din abundenţă mycobacterium vaccae.
Sursa: infoportal

Un comentariu:

  1. Anonim18:33:00

    o bacterie care sa ii face pe romani sa munceasca mai mult si sa fure mai putin, nu au inventat?

    RăspundețiȘtergere