Circumcizia feminina...o practica raspandita in KurdistanOficiali din cadrul Human Rights Watch au facut un apel autoritatilor Regiunii Autonome a Kurdistanului Irakian, prin care cer acestora stoparea imediata a asa-numitei circumcizii feminine, o practica straveche, cunoscuta si sub numele de mutilare genitala feminina.
Un raport efectuat de Human Rights Watch sustine ca acest obicei sangeros este inca foarte raspandit in Kurdistanul irakian, avand un efect profund negativ asupra sanatatii fizice si psihice a femeilor. Circumcizia feminina este practic necunoscuta in restul Irakului, cercetatorii neputandu-si explica motivele pentru care aceasta practica este foarte raspandita in Kurdistan, o regiune unde societatile tribale sunt, de obicei, refractare la idei straine culturii lor.
Circumcizia feminina nu are origini explicite in cultura islamica, cu toate ca unii clerici kurzi o considera binevenita deoarece, in opinia lor, "sugruma in fasa pornirile sexuale indecente care apar la fete si femeile tinere".
Conform datelor remise din zona, circa 40 % din fetele care traiesc in regiunea Chamchamal au cazut victime circumciziei. In regiunile Irbil, Sulaimaniya si Kirkuk, situatia este si mai dramatica, peste 70 % din populatia feminina fiind circumcisa.
Problema devine cu atat mai grava cu cat acest obicei are loc in conditii igienice precare, fiind efectuat cel mai adesea de catre persoane necalificate. Circumcizia feminina consta in taierea clitorisului fetelor, atunci cand acestea implinesc varsta de 7-9 ani, sau chiar mai devreme.
Obiceiul este extrem de traumatizant si dureros, cu profunde implicatii adupra psihicului fetelor, deoarece acestea nu sunt pregatite in prealabil, iar mamele, matusile, surorile si bunicile lor, adica fiintele cele mai apropiate la care fetitele cauta de obicei refugiu si protectie, sunt tocmai cele care le dezbraca, le leaga si le tin sa nu se zbata in timpul "operatiei". Pe langa acest aspect, clitorisul este organul din trupul femeii care prezinta cele mai multe terminatii nervoase, retezarea acestuia provocand, din acesta cauze, dureri atroce, indescriptibile.
"Stiu ca lumea nu este de acord, dar noi stim mai bine ce avem de facut. Daca fetele nu ar fi circumcise, cand ajung mari se excita singure si cauta compania baietilor, pierzandu-si apoi virginitatea, bunul lor cel mai de pret. Astfel, ajung impure si nu o sa le mai ia nimeni de neveste, aducand rusine asupra familiei", declara Mohamed Maha, cetatean egiptean si tata a 3 fete.
Sursa: descopera

3 comentarii:

  1. Anonim12:05:00

    O Doamne! Mai bine s-ar concentra pe o educatie sanatoasa cu implementarea unor principii temeinice si a unor valori morale de neclintit ,in loc de aceste atrociatati.Nu se gandesc la saracul copil care mai tarziu femeie fiind nu va avea deplinatatea si satisfactia actului sexual fiind vesnic marcata de trauma suferita.Celor care fac acest lucru le-as provoca o durere la fel de mare ,poate poate se potolesc.Dar nu cred,din moment ce sunt niste bestii.Siguri au probleme de !psihiatrie

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim17:46:00

    Sunt "culturi ale fricii". De "frică" să nu cumva fata să deţină porniri "ciudate" le mutilează. Statistica arată că 6000 de fete sunt mutilate pe zi în lume, ceea ce este îngrijorător. Iar cel mai rău este că, practica se răspândeşte şi în alte părţi ale lumii. Iar în astfel de societăţi, mamele, bunicile nu îşi iubesc deloc fetele din moment ce chiar ele le supun unor astfel de chinuri. Sunt societăţi patriarhale, create pe supremaţia bărbatului, unde aprecierea şi valorarea femeii lipseşte total. În aceste societăţi, fetele, femeile nu sunt iubite de propriile lor mame, iar de bărbaţi, nici atât.

    RăspundețiȘtergere