Detector de neutriniOamenii de ştiinţă au reuşit să facă cele mai precise măsurători, de până acum, cu privire la masa neutrinului, una dintre cele mai misterioase particule cunoscute.
Neutrinii mai sunt cunoscuţi şi sub numele de particule fantomă pentru că interacţionează slab cu orice altă formă a materiei. Experimentele anterioare au arătat că neutrinii au masă, dar era atât de mică încât este foarte dificil de măsurat.
Folosind date de la cea mai recentă cartografiere a galaxiilor, cercetătorii au estimat că masa neutrinului nu este mai mare de 0,28 electron-volţi. Asta înseamnă că este de un miliard de ori mai mică decât masa unui singur atom de hidrogen.
Porecla particulei se potriveşte foarte bine. Un neutrin este capabil să parcurgă un an lumină prin plumb fără să lovească nici un atom. Rezultate lucrării vor fi publicate în jurnalul Physical Review Letters şi vor fi prezentate la conferinţa Weizmann UK de la University College London.
„În 2002 credeam că limita superioară a masei neutrinului este de 1,8 electron-volţi. Noua estimare este de şase ori mai precisă”, a declarat coautorul studiului, Ofer Lahav. Oamenii de ştiinţă au folosit cea mai mare hartă 3D a galaxiilor ce a fost alcătuită prin programul Sloan Digital Sky Survey.