Şase astronauţi se antrenează pentru Marte, la Moscova

Start pentru voiajul imaginar pe Marte! Şase voluntari, toţi bărbaţi, selecţionaţi pentru simularea unui voiaj spre Marte, încep joi un experiment care le impune să rămână complet izolaţi timp de 520 de zile, scrie Realitatea.net.

Cei trei ruşi, un francez, un italo-columbiam şi un chinez vor petrece tot acest timp într-o "navă" de 180 metri pătraţi, care imită perfect condiţiile unei nave spaţiale. Nava care ar putea să ajungă pe Planeta Roşie va fi ancorată pe tot parcursul experimentului într-un centru ştiinţific din centrul Moscovei.
Proiectul - ”Marte 500” - a fost creat astfel încât să fie cât mai realistic posibil.
"Vor trebui să se descurce cu consumabile limitate, de exemplu", a declarat dr. Martin Zell, de la European Space Agency, unul dintre partenerii proiectului. "Asta înseamnă că totul va fi la bord la începutul misiunii. Nu vor exista realimentări, nu vor mai primi alte produse. Va fi ca o misiune reală", a mai spus Zell.
Patru module ale navei prezintă mediul de viaţă şi de lucru al călătoriei către şi dinspre Marte. Interiorul a fost placat cu panouri de lemn pentru a da un aspect mai călduros. Al cincelea modul simulează condiţiile de pe Marte, fiind o cameră
cu podeaua acoperită de nisip şi roci.
La jumătatea misiunii, trei dintre membri vor trebui să se plimbe pe Marte în costume
spaţiale foarte grele. Cosmonauţii vor fi conduşi de un inginer marin şi antrenor de astronauţi, rusul Alexey Sitev, de 38 de ani. Compatrioţii săi, Sukhrob Kamolov şi Alexander Smoleevskiy sunt pregătiţi în medicină, iar cei doi europeni, Romain Charles şi Diego Urbina, sunt ingineri. Cel de-al şaselea membru, chinezul Yue Wang este antrenorul astronauţilor.
Europenii vor fi plătiţi cu câte 97.000 de dolari, la sfârşitul experimentului. Nu se ştie dacă ruşii şi chinezul vor fi remuneraţi.
Acţiunea vrea să dovedească că oamenii pot face faţă duratei unei expediţii reale spre Marte, care presupune un drum de 250 de zile la dus, 30 de zile petrecute pe Marte şi 240 de zile la revenirea pe Pământ.
Sursa: infoportal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu