Calculator vechi de peste 2000 de ani

Replici funcţionale ale Antikytherei, precum cea din imagine, construite după instrucţiunile găsite chiar pe obiectul antic, se află, în afară de Grecia, şi în muzee din SUA şi din GermaniaConsiderat a fi fost realizat cu un secol înainte de Hristos, acest veritabil “calculator” al lumii antice era folosit pentru determinarea cu mare precizie a ciclurilor astronomice, a mişcărilor planetelor, dar şi a datelor de desfaşurare a Jocurilor Olimpice din Antichitate.
 Era anul 1901, când nişte scufundători care căutau bureţi descopereau pe epava unei nave aflate în apele din preajma insulei greceşti Antikythera rămăşiţele unui obiect straniu. Botezat după numele insulei în vecinătatea căreia fusese găsit, mecanismul le-a dat mari bătăi de cap, vreme de un secol, oamenilor de ştiinţă care l-au studiat. Cel mai simplu a fost de făcut datarea lui, aproximativ anii 100-150 î.Hr.
Dar secretele Antikytherei, considerat un adevărat “calculator” al lumii antice,
i-au uimit pe experţi, schimbând multe dintre prejudecăţile existente până atunci despre nivelul tehnic la care ajunseseră anticii. Maşinăria avea forma unei cutii ce conţinea la exterior câteva cadrane, iar în interior, un ansamblu foarte complex de angrenaje, asemănător cu al ceasurilor mecanice din secolul al XVIII-lea.
 Cadranele erau protejate de uşiţe şi pe toate spaţiile libere au fost inscripţionate, în limba greacă, instrucţiunile de construcţie şi de utilizare ale mecanismului. Toate angrenajele aveau dinţii realizaţi la un unghi de 60 de grade, mărimea lor era identică, iar îmbinarea se făcea la perfecţie.
Lucrul e cu atât mai remarcabil cu cât, până la descoperirea mecanismului, se considera că roţile dinţate şi cilindrii din bronz prezenţi în acesta au fost inventaţi abia un mileniu mai târziu. De-a lungul deceniilor, mai multe echipe de specialişti au studiat îndelung obiectul, căutând să-i găsească funcţionalitatea.
Atunci când o anumită dată era introdusă în aparat, prin intermediul unei manivele, ce nu a fost găsită printre rămăşiţe, mecanismul calcula poziţia Soarelui, a Lunii, precum şi a planetelor cunoscute în acea vreme. Abia acum doi ani, cercetătorii au declarat că, în urma studierii mecanismului, un alt scop al Antikytherei era cel de calculare a datei de desfăşurare a Jocurilor Olimpice.
 Părerea specialistului: «Este ceva extraordinar»
“Acest mecanism e extraordinar. Proiectarea lui e fără cusur. Iar calculele astronomice sunt corecte. Mecanismul intern e de-a dreptul uimitor. Dacă ne raportăm numai la valoarea lui istorică şi la raritatea sa, acest mecanism e mai valoros decât Mona Lisa”, declara, în 1978, profesorul Michael Edmunds (foto), de la Universitatea din Cardiff.
Sursa: libertatea

Un comentariu:

  1. calculau datele jocurilor olimpice :)))))))) si eu am 3 urechi :))) nu pot sa cred ce au zis...ce minciuna gogonata,,,,mie lene sa scriu la cate chestii de manipulare era folosit calculatoru ala si poate sigur mai e folosit!!! dar nu sa afli data jocurilor olimpice,,,chiar ne cred idiotzi!!! :))))))))))))

    RăspundețiȘtergere