Ce fac inundatiile...ne scumpesc mâncarea cu peste 8%

Până acum au fost transformate în bălţi peste 34.000 de hectare cultivate cu porumb Calamităţile naturale din acest an au distrus peste 15% din culturile de cereale, motiv pentru care agricultorii spun că preţul alimentelor se va majora substanţial. Datele oficiale arată dezastruos: ploile, grindina şi furtunile au devastat 232.126 de hectare de terenuri cultivate în special cu grâu, porumb şifloarea-soarelui.
Anul 2010 ar putea fi unul dintre cei mai slabi ani agricoli din ultimul deceniu, ca urmare a calamităţilor naturale care au distrus o bună parte din culturile agricole. Toate, cumulate, au distrus, până ieri, 232.126 de hectare de terenuri agricole, dintr-un total de maximum şapte milioane cât au fost cultivate, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.

Principalele efecte ale calamităţilor vor fi apelarea la importuri cumulate cu majorări de preţuri de aproximativ
8%, susţin agricultorii. „În următoarele săptămâni vom asista la o scumpire a produselor agricole cu aproximativ 8% din cauza faptului că sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La această catastrofă naturală se adaugă lipsa subvenţiilor pentru acest an", a declarat Ştefan Niculae, preşedintele federaţiei Agrostar.
El menţionează că, în aceste condiţii, agricultorii sunt lipsiţi de orice resursă financiară pentru campania agricolă din toamnă, ceea ce înseamnă că vor fi afectate şi producţiile de anul viitor, astfel că agricultura nu va putea contribui la relansarea economică a ţării.
Grâu mai puţin
De aceeaşi părere este şi Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli (LAPAR), care se aşteaptă, totodată, ca producţia de grâu să scadă la jumătate faţă de anul trecut. „Va fi un dezastru! Anul trecut am avut o producţie de grâu de circa 3.000 de kilograme la hectar. Pentru acest an estimam aproximativ 4.000 de kilograme, dar dacă ploaia s-ar opri acum, am realiza maximum jumătate din estimări", afirmă Sitaru. Şeful LAPAR spune că scăderea producţiei va duce la falimente în lanţ în rândul firmelor care activează în agricultură.
„Alternativa este importul de cereale, iar după cum evoluează cursul leu-euro, se va scumpi tot în acest an", afirmă Sitaru. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul întregii ţări au fost distruse 67.418 hectare de grâu, dintr-un total de două milioane de hectare cultivate şi 73.450 de hectare cu rapiţă din 587.000 de hectare însămânţate. De aseme­nea, au fost calamitate 34.517 hectare de porumb, dintr-un total de 2,2 milioane de hectare cultivate la nivel naţional.
Cu ochii pe cotele Dunării
Principalii producători interni sunt Racova Vaslui, deţinută de Adrian Porumboiu, TCE 3 Brazi, condusă de Culiţă Tărâţă, Agro Chirnogi, controlată de Jihad El Khalil, Comcereal Dolj, deţinută de Mihai Anghel, InterAgro, condusă de Ioan Niculae şi Agrofam Feteşti, deţinută de Ştefan Poienaru care lucrează, cumulat, peste 230.000 hectare de terenuri agricole.
Dintre aceştia, cel mai ameninţat de inundaţii este Culiţă Tărâţă, care lucrează peste 60.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei. „Stăm cu ochii pe cotele Dunării. Ne-am mobilizat cu 400 de angajaţi, o sută de remorci, zeci de mii de saci de nisip, militari şi autorităţi. Până acum au fost distruse 4.000 de hectare din cauza infiltraţiilor de apă prin pânza freatică", ne-a declarat Culiţă Tărâţă.
Sunt şi producători care nu au avut parte de inundaţii, dar care au peste 25% din producţie compromisă din cauza ploilor şi a grindinei. „Nu putem băga combinele pe câmp din cauza ploilor. Trebuia să ne fi apucat deja de recoltatul grâului dar nu am reuşit pentru că nu am terminat cu rapiţa, unde avem o producţie medie de trei tone la hectar, cu 30% mai puţin decât mă aşteptam", a conchis Mihai Anghel, care lucrează peste 25.000 de hectare în judeţul Dolj. Totodată, Ştefan Poienaru, care lucrează aproximativ 17.000 de hectare în Balta Ialomiţei, spune că infiltraţiile de apă i-au distrus peste o mie de hectare.
Cu toate acestea, Poienaru este relativ mulţumit de producţia obţinută până acum. „Am recoltat 3.000 de hectar cu rapiţă şi am avut o producţie medie de 2.400 de kilograme la hectar, 5.000 de hectare cu orz, de unde am obţinut 5.000 de kilograme pe hectar şi sperăm să ajungem la o medie de peste 4.500 de kilograme pe hectarul de grâu", spune Poienaru.
Zonele cele mai afectate
Judeţ  -  Hectare
Ialomiţa- 63.937
Arad- 27.116
Călăraşi- 22.285
Suceava- 20.879
Argeş- 19.811
Dâmboviţa- 11.379
Botoşani- 9.878
Teleorman- 6.391
Vaslui- 6.295
Sursa: infoportal

Un comentariu:

  1. Anonim22:52:00

    ar trebui sa cerem asistenta de la olandezi, ei stiu cel mai bine cum sa se protejeze impotriva inundatiilor...la mine pe blog: SUA si UK cer regimului dictatorial din Iran sa opreasca executia prin lapidare (omorarea cu pietre) a lui Mohammadi Ashtiani ...

    RăspundețiȘtergere