Sangele artificial devine realitate


Sangele artificial ar putea deveni o realitate foarte curand, potrivit unui comunicat dat publicitatii de compania americana Arteriocyte, care a trimis primele esantioane de sange 0 negativ la "Food and Drug Administration" (FDA), in vederea obtinerii autorizatiei de a realiza primele teste pe om.
Sangele artificial va fi testat pe oameniProiectul a fost finantat de Pentagon cu 2 milioane de dolari, in scopul tratarii soldatilor raniti in zonele de razboi. Sangele a fost obtinut de compania cu sediul in Ohio pornind de la celule hematopoietice prelevate din cordonul ombilical, si apoi cultivate intr-o masinarie care simuleaza comportamentul maduvei osoase umane.
Prin acest procedeu, din sangele provenit dintr-un cordon ombilical se obtin 20 de unitati de sange artificial la pretul de 5.000 dolari/unitate, dar potrivit oficialilor companiei, daca FDA va da "unda verde", procesul va fi realizat la scara industriala, reducandu-se costurile la o cincime.

Primele teste ar putea fi demarate in Statele Unite in 2013, in cadrul unui proiect finantat de Pentagon.
Sursa: descopera.ro

Cercetatorii de la Universitatea din California, din Santa Barbara si de la Universitatea din Michigan au anuntat ca au reusit sa creeze in laborator celule sintetice care “mimeaza” principalele caracteristici ale globulelor rosii.
Particulele sunt foarte asemanatoare globulelor rosii nu numai prin forma si dimensiunea lor, dar si prin functionalitate. Oamenii de stiinta americani sunt optimisti in ceea ce priveste acest substitut sintetic al pretiosului sange uman: functia principala a globulelor rosii este tocmai aceea de a transporta oxigen in intregul organism, iar noile celule create in laborator s-au demonstrat capabile, chiar si dupa o saptamana, sa-si mentina 90% din capacitatea de a face acest lucru.
Pentru crearea globulelor rosii artificiale, cercetatorii au pornit de la particule sferice realizate dintr-un polimer obisnuit, un compus biodegradabil si biocompatibil, cunoscut sub numele de "acid co-glicoid polilactic".
Sursa|: sangele artificial

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu