Descoperirea a fost făcută cu ajutorul satelitului Venus Express de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) care acum orbitează planeta. Sonda spaţială a oferit indicii importante care sugerează că Pământul şi Venus nu sunt aşa deosebite pe cât se credea.
Chiar dacă cele două planete sunt foarte diferite în ziua de astăzi, Pământul având milioane de specii de animale şi o climă temperată, iar Venus o atmosferă de „iad”, la suprafaţa sa înregistrându-se sute de grade Celsius, în trecut Pământul şi Venus au avut multe lucruri în comun, fiind aproape identice în mărime şi compoziţie, susţine Håkan Svedhem, cercetător la ESA în cadrul proiectului Venus Express.
Astăzi Venus are foarte puţină apă. Dacă vaporii de apă din atmosfera ar fi împrăştiaţi egal pe suprafaţa planetei, ar crea un strat global cu o adâncime de doar 3 cm. Prin comparaţie, oceanele Pământului şi vaporii din atmosferă ar crea un strat cu adâncimea de 3 kilometri, în aceleaşi condiţii.
Potrivit foxnews.com, Venus nu a fost, însă, întotdeauna aşa. În urmă cu câteva miliarde de ani planeta a avut mult mai multă apă. În timp, o mare parte din aceasta s-a pierdut în spaţiu. Când radiaţia ultravioletă a lovit atmosfera, moleculele de apă au fost descompuse în  hidrogen şi oxigen, atomii dispersându-se apoi spaţiu.
Venus Express a măsurat rata cu care planeta pierde vapori de apă şi a descoperit că hidrogenul se pierde de două ori mai repede decât oxigenul. Din moment ce molecula de apă este formată din doi atomi de hidrogen şi unul de oxigen, cercetătorii au concluzionat că principala sursă este apa.
Dacă Venus ar fi avu vreodată apă la suprafaţă, atunci planeta ar fi putut fi locuibilă într-o perioadă în care şi viaţa s-ar fi putut forma. Discuţiile cu privire la descoperirile făcute de Venus Express for fi purtate la International Venus Conference din Franţa.
Sursa: realitatea