Cele mai vechi semne ale vieţii multicelulare sunt în continuare un subiect fierbinte de dezbatere, mai ales din cauza controverselor din jurul interpretării definiţiei noţiunii de viaţă.
Până acum, fosilele vechi de
1,9 miliarde de ani, din specia Grypania, descoperite în Michigan, au fost considerate primele forme de celule organizate.
Se pare că o serie de fosile noi, descoperite în Gabon, ar putea trece pe primul loc în top ca vechime, cu 2,1 miliarde de ani.
Conform unui studiu publicat în revista Nature, cele circa 250 de sfere iregulate, de până la 12 centimetri lungime, aveau margini zimţate, sugerând existenţa unor colonii organizate de celule coordonate. „Celulele nu cresc singura la asemenea dimensiuni”, a declarat Stefan Bengston de la Muzeul Suedez de Istorie Naturală, unul dintre autorii studiului.
Spre deosebire de alte organisme din acea perioadă care au dispărut de mult, aceste creaturi au supravieţuit pentru că ţesutul a fost înlocuit cu pirită, iar sedimentele din jurul lor nu a fost îngropate sau distruse.
Potrivit revistei New Scientist, mărimea are avantajele ei. „Mărimea ar fi putut face organismele mai stabile şi mai rezistente împotriva furtunilor”, a declarat şi Donald Canfield, co-autor al studiului, de la North Centre for Earth Evolution din Odense, Danemarca.
Sursa: realitatea