Construieşte singur, de cincizeci de ani, o catedrală

Catedrala si batranul Justo Gallego Martinez (sursa: Wikipedia)Justo Gallego Martinez a început construcţia catedralei în 12 octombrie 1961, după ce a fost expulzat din mănăstirea cisterciană pentru că avea tuberculoză.
Catedrala lui Justo este o clădire de mari proporţii, asemănătoare unei catedrale creştine, situată în Mejorada del Campo (Madrid). De cincizeci de ani un singur om munceşte pe şantierul bisericii. Juan Gallego Martinez (foto), care ieri a împlinit 85 de ani, este un fost călugăr din ordinul cistercian. În 1961 a fost expulzat din mănăstirea Santa Maria de Huerta pentru că era bolnav de tuberculoză. Surprinzător, Justo a învins boala, iar drept mulţumire lui Dumnezeu, a început construcţia catedralei pe terenul familiei în 12 octombrie al aceluiaşi an.
Nu are nici o pregătire în construcţii, dar are
"totul clar în minte"
Justo a vândut terenurile şi bunurile rămase de la familia sa, iar banii i-a investit toţi în construcţia catedralei. Periodic, primeşte şi donaţii care îl ajută să-şi ducă munca mai departe. În afară de câte un ajutor sporadic, Justo munceşte singur la construirea catedralei, în fiecare zi, de dimineaţa până seara. Bărbatul nu e arhitect, nici zidar şi nu are nici o pregătire în domeniu. Nu are planuri, nici proiect pentru biserica pe care o construieşte, dar spune că are foarte clar în minte cum trebuie să arate construcţia finală.
Deşi Justo o numeşte catedrală şi aşa e cunoscută de toată lumea, adevărul este că edificiul său nu are recunoaşterea oficială a diocezei din Alcala de Henares. Localnicii din Mejorada del Campo cunosc clădirea ca fiind "catedrala nebunului". Adevărul e, însă, că "nebunul" a făcut cunoscută localitatea madrilenă în întreaga lume. În anul 2005, o reclamă a băuturii răcoritoare produsă de Coca Cola, Aquarius, l-a avut ca personaj principal. Muzeul de Artă Modernă din New York i-a dedicat o expoziţie fotografică acestei catedrale. În 2006, Discovery Latinoamerica i-a dedicat o emisiune.
Justo nu a primit ajutorul Bisericii Catolice şi nici măcar permisul de construcţie, dar a reuşit să înalţe o catedrală cu o cupolă de 40 de metri înălţime. În fiecare vară, Gallego e vizitat de 2.000 de persoane care vor să-i vadă catedrala, iar studenţii, în general străinii, îl mai ajută din când în când pe perioada vacanţei. Motto-ul său? "Serveşte-l mai întâi pe Dumnezeu, apoi pe aproapele tău şi, în final, pe tine însuţi".
 Sursa: click.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu