Un laser jucarie poate sa doboare un avion Tornado....teroristi sa nu cititi asta!!!


Radu Moldovan a ajuns după gratii în Scoţia, pentru că s-a jucat cu o luminiţă verde pe cer. El a perturbat zborul liniştit al unui avion militar de tip Tornado, al cărui pilot a fost atât de traumatizat, încât a ratat aterizarea nu o dată, ci de două ori. 

Radu va petrece patru luni după gratii pentru vina de a fi îndreptat raza unui laser de jucărie în direcţia unui avion, necunoscând implicaţiile micii sale distracţii. Autorităţile încearcă să oprească fenomenul folosirii acestor dispozitive foarte periculoase pentru aparatele de zborÎn mod ciudat, românul nu deţinea vreo armă secretă capabilă să doboare sateliţii de pe orbită, ci un simplu creion cu laser care era să prăvălească coşcogea măgăoaia.Un român aflat în Scoţia la muncă a descoperit semnificaţia proverbului românesc "Buturuga mică răstoarnă carul mare". Întâmplător, într-o seară, el a ţintit direct în "călcâiul lui Ahile" al avioanelor militare.
Radu Moldovan era cât pe ce să doboare un aparat de zbor de tip Tornado cu un creion cu laser. Dintr-o perspectivă hazlie, ne-am putea gândi că au­torităţile locale ar fi trebuit să pri­vească cu gratitudine testarea pe gratis a rezistenţei top gun-ului britanic în faţa jucăriilor chinezeşti. Însă echipajul, zăpăcit de fasciculul luminos, a localizat imediat sursa şi a transmis coordonatele Poliţiei. Radu a fost
condamnat în urmă cu puţine zile la patru luni de închisoare, pentru că nu a cunoscut implicaţiile unei distracţii aparent nevinovate. Întâmplarea, aparent ridicolă, este însă una extrem de serioasă.

În seara de 16 august, puţin înainte de ora 22:00, Radu îşi petrecea timpul liber alături de colegii de muncă. Aştepta să se facă grătarul şi îşi găsise între timp o ocupaţie, căuta să ţintească un avion cu laserul de jucărie cumpărat de pe internet. Tărăşenia însă avea să-i asigure un loc în paginile ziarelor englezeşti. I s-a reţinut paşaportul şi, timp de o lună, până la proces, a dat cu sub­sem­na­tul la autorităţile britanice. Procurorii au afirmat că jucăria folosită de Radu a perturbat zborul avionului militar şi doar aptitudinile pilotului au împiedicat o catastrofă. Radu Moldovan are 28 de ani, este din Zalău şi lucra ca supraveghetor la ferma Cairnie de lângă Cupar. Era la al treilea contract în Scoţia, la acelaşi angajator, care fusese mul­ţumit de serviciile sale. Autoritatea Aviatică Civilă din Anglia (CAA) afirmă că astfel de "atacuri" asupra avioanelor au creat un adevărat fenomen şi că doar norocul a făcut ca până acum să nu se producă un dezastru. În 2009, în Anglia s-au înregistrat peste 500 de incidente. Dacă până la sfârşitul anului trecut au­to­ri­tă­ţile trebuiau să facă dovada periclitării si­guranţei unui zbor cu astfel de obiecte, din ianua­rie anul acesta o nouă lege dă posibilitatea trimiterii după gratii a tutu­ror celor care pur şi simplu ţintesc aparatele de zbor cu fascicule laser, chiar dacă cunosc sau nu posibilele consecinţe ale amuzamentului lor.  Românul a fost condamnat joi la patru luni de detenţie pentru delictul de a ţinti cu o jucărie un avion ultraperformant. Teroriştii sunt rugaţi să nu citească povestea de faţă.
Întâmplarea, aparent ridicolă, este însă extrem de serioasă şi plină de învăţăminte nu numai pentru Radu, care nu a ştiut că distracţia cu laserul pe cer te poate băga după gratii, ci şi pentru cei care folosesc asemenea dispozitive aparent inofensive.

Radu Moldovan are 28 de ani, este din Zalău şi, în momentul producerii incidentului, lucra ca supraveghetor la ferma Cairnie de lângă Cupar, fiind angajat începând din mai pe o perioadă de şase luni. Românul era la al treilea contract în Scoţia, la acelaşi angajator, care fusese mulţumit de serviciile lui. În 2007, Radu a terminat Colegiul Universitar Agricol şi a fost selectat pentru un contract de muncă de o firmă care venise în facultate să facă recrutări. Aşa a ajuns prima oară în Scoţia.

În seara de 16 august, puţin înainte de ora 22:00, Radu îşi petrecea timpul liber alături de colegii de muncă. În timp ce aştepta să se facă grătarul, îşi găsise o ocupaţie căutând să ţintească un avion care tocmai trecea cu jucăria laser pe care o cumpărase cu puţin timp înainte de pe eBay în schimbul a 4 lire. Tărăşenia avea să-i asigure un loc în paginile tuturor ziarelor englezeşti. I s-a reţinut paşaportul şi, timp de o lună, până la proces, a dat cu subsemnatul pe la autorităţile britanice. Pe 16 septembrie, Radu a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru infracţiunea de a îndrepta un fascicul laser către un avion în zbor.

Avionul se afla în acel moment la o înălţime de 365 de metri şi se pregătea să aterizeze la baza aeriană Leuchars. Procurorii au afirmat că jucăria folosită de Radu a perturbat atât pilotul, cât şi navigatorul, şi doar aptitudinile pilotului au împiedicat o catastrofă.
Din ziua arestării, românul a fost trimis la o închisoare aflată la 15 kilometri de ferma la care lucra. Colegii n-au putut încă să-l viziteze şi nici cu familia din ţară nu a reuşit să vorbească, fiind încă nefamiliarizat cu procedurile din penitenciar. "Radu visa să-şi deschidă acolo o mică afacere în domeniul publicitar, simţise că există o breşă în privinţa asta. Nu ar fi creat niciodată cu bună ştiinţă o situaţie care să ducă la conflicte cu autorităţile şi nu s-a aflat niciodată într-o situaţie de genul acesta. Voia să-şi facă un rost în lumea asta şi se gândea că acolo este mai uşor. Radu e tipul de colaborator pe care şi l-ar dori orice angajator, e priceput la orice, de asta l-au şi chemat înapoi. Toţi prietenii sună şi se interesează acum de soarta lui, pentru că el a fost întotdeauna un prieten bun şi generos. E un suflet luminos, de aici şi joaca lui cu laserul în acea seară", povesteşte sora lui Radu.

Ambasada României la Londra ne-a precizat printr-un comunicat că a fost notificată cu privire la cazul lui Radu Moldovan şi "a menţinut legătura cu autorităţile britanice locale pentru a verifica dacă cetăţeanului român i-au fost respectate drepturile în cadrul procedurilor derulate în faţa instanţei de judecată şi i-a acordat asistenţa consulară necesară la cererea sa. Ambasada României nu poate să comenteze deciziile instanţelor de judecată britanice, acestea fiind singurele competente să pronunţe pedeapsa pentru fapta săvârşită".

Pe meleaguri mioritice, întâmplarea a dezlănţuit diverse idei printre conaţionali. Unii au fost de părere că, dacă o "sculă" de zeci de milioane de euro poate fi doborâtă de o luminiţă verde de doi lei, apărarea antiaeriană românească ar fi la înălţime dacă ar fi dotată cu mai multe bucăţi de minilasere chinezeşti. Alţii îl suspectează pe Radu de puteri nebănuite dacă a fost capabil să ţintească simultan retina pilotului şi copilotului şi să deregleze sistemul de zbor şi, auzind că un avion militar a fost la un pas de prăbuşire pentru atâta lucru, au apreciat că românul nu s-a gândit să tragă cu praştia după el, că ar fi fost mai rău.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu