Metode de escrocherii pe Internet

Odată cu expansiunea Internetul prin creşterea numărului de utilizatori în toate colţurile lumii, au apărut şi tot felul de metode prin care unii încearcă să profite de naivitatea altora pentru a le fura banii. Cele mai răspândite escrocherii sunt făcute cu ajutorul email-ului, fiind urmate îndeaproape de fraudele de pe site-urile de vânzări precum eBay, informează Mediafax.
Din păcate mulţi oameni devin şi astăzi victimele unor astfel de înşelătorii şi pierd sume importante de bani care intră în buzunarele hoţilor din lumea virtuală.
Iată care sunt cele mai răspândite exemple de astfel de metode de înşelătorie, prin intermediul cărora au fost estorcate sume foarte mari de bani şi care încă funcţionează.
Metoda nigeriana

Aceste escrocherii îşi au originea în ţări din lumea a treia, de unde vine şi numele acestei metode. Atacurile proveneau iniţial de la reţele de calculatoare localizate în Nigeria, de unde erau trimise zeci de mii de email-uri către diferite adrese din SUA. Acum s-au răspândit în toată lumea.

La început, email-ul conţinea o poveste emoţionată despre un caz nefericit de deces şi se solicita destinatarului date despre contul bancar al acestuia din SUA pentru a putea fi transferată averea răposatului la loc sigur. În urma ajutorului, destinatarul ar fi urmat să primească un comision substanţial. Pentru asta se solicitau date personale şi chiar date despre contul bancar. Odată aceste date dezvăluite, destinatarul se trezea cu contul golit.

Pe măsură ce acest tip de înşelătorie a început să fie cunoscut de cât mai multă lume, creativitatea escrocilor a produs noi poveşti la fel de emoţionante, că de exemplu cazul unei persoane bolnave sau a unei persoane în pericol care ar vrea să-şi transfere averea, în siguranţă, în SUA, în conturile destinatarului email-ului.

Cea mai simplă cale de evitat este să nu dai niciodată date personale, pe email, cu atât mai multe date despre conturile bancare, unei persoane necunoscute.

Metodă site-ului clonat

A doua cea mai întâlnită fraudă făcută pe internet este phishingul. Escrocii creează site-uri asemănătoare celor autentice ale băncilor, de exemplu, cu mici modificări ale adreselor.

Se trimit apoi email-uri cu link-uri către aceste site-uri pentru a ţi se solicita în numele băncii să faci diferite operaţiuni. Odată accesat link-ul se deschide pagină clonata unde trebuie să introduci date de identificare şi date despre contul bancar.

Aceste informaţii ajung direct la hoţi, urmând să le folosească ulterior pentru a-ţi goli contul.

Că să te fereşti de astfel de furturi, trebuie să ştii că băncile nu-ţi cer niciodată să faci operaţiuni în cont sau date despre contul tău prin email.

Metodă înşelătoriilor pe ebay

Sunt cel puţin două feluri de înşelătorii care se fac pe ebay. Prima dintre ele vizează vânzătorii de pe acest site. Hoţul alege un obiect scos la vânzare pe site şi face rost de unul identic, dar defect. Apoi comandă de la vânzător obiectul bun, face plată, iar după ce primeşte coletul livrat, face reclamaţie susţinând că produsul i-a venit deteriorat, spart, stricat, etc., având ca probă produsul identic pe care îl avea deja stricat acasă, cu care îl înlocuieşte pe cel original.

De cele mai multe ori vânzătorul, pentru a nu avea parte de publicitate negativă şi alte bătăi de cap, returnează banii, aşa că hoţul se alege cu un produs în perfectă stare pe care îl pote vinde ulterior.

Că să te protejezi în calitate de vânzător, cere cumpărătorului să-şi facă asigurare de colet pe timpul transportului sau specifică clar o clauza prin care spune că vânzarea făcută este una finală şi nu se acceptă returnări indiferent de motiv.

O a două metodă presupune vânzarea falsă de produse de mare valoare precum maşini, iahturi, etc. Escrocheria este foarte simplă. Hoţul scoate la vânzare pe ebay o maşină foarte populară şi dorită, la un preţ foarte bun, pe care de fapt nici nu o are. Postează doar poze luate de la alte anunţuri auto.

Sub pretextul urgenţei, vânzătorul cere un preţ sub preţul pieţei. În cazul în care te arăţi interesat de maşină, ţi se spune că sunt multe solicitări, iar dacă o vrei trebuie să dai un avans pentru a fi rezervată. Că să eviţi o astfel de înşelătorie, nu plăti niciodată avans pentru ceva ce nici măcar nu ai văzut în realitate.

Sursa: infoportal 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu