Bancile se intorc la vechile metehne! (25-01-2011).....Esecul OUG

Pana la 2 martie, peste 4 milioane de clienti ai bancilor mai au timp sa decida ce este mai bine pentru creditele lor si sa accepte sau sa denunte actele aditionale "acceptate tacit"de la contractele de imprumut! Cel putin asa prevede Legea 288/2010, creata pe baza Ordonantei 50! Cum e mai bine sa procedezi? De exemplu, clientii CEC, care ieri au fost anuntati ca pot merge cu ochii inchisi la banca si sa accepte o dobanda scoasa din buzunar. Dar nu orice buzunar, unul de bancher! Adica, practic, esecul
OUG 50 face acum CEC sa te indemne sa te intorci la modul netransparent de calcul al dobanzii, dupa indicatori interni, scrie si Incont.ro  Anuntul CEC vine in contextul in care majoritatea bancherilor au dat de inteles pana acum ca prefera sa lase lucrurile asa cum sunt, tocmai pentru a evita o noua runda de semnare de acte aditionale cu clientii si modificare a sistemelor informatice, actiuni considerate foarte costisitoare.
Dar ATENTIE acest lucru nu inseamna ca nu poti merge la banca sa ceri chiar tu actul aditional, considerat "acceptat tacit".
Ce spune ANPC
„Legea 288/2010 este un punct de referinta privind activitatea de creditare in Romania. Consumatorii au obtinut un grad ridicat de protectie in raporturile cu creditorii si o mai mare libertate de a alege. Suntem convinsi ca ridicarea barierelor privind rambursarea anticipata si presiunea concurentei vor crea in scurt timp premisele ca marea majoritate a consumatorilor, inclusiv cei care au contracte in derulare, sa poata beneficia de conditii mai avantajoase de creditare”,  declara Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta mai multe mii de clienti nemultumiti in procese intentate mai multor banci mari, a explicat pentru incont.ro ca este bine sa cititi cu foarte mare atentie actul aditional.
"Sfatul meu este sa citeasca actul aditional si acolo unde sunt clauze cu care nu sunt de acord sa trimita o notificare bancii si sa spuna acest lucru pentru ca din fosta OUG 50 au ramas si lucruri bune, care protejeaza clientii si acestea trebuie puse in practica de catre banci", a explicat Piperea.   Potrivit lui, "in legea 288/2010 exista prevederi prin care actul aditional poate fi acceptat tacit, doar partial si nu total" , pentru ca "ANPC nu specifica".
  "Am sfatuit mai multi clienti de-ai mei sa accepte din actele aditionale doar prevederile care le convin si pe restul sa le refuze si au trimis scrisori bancilor in consecinta. Deocamdata, bancile nu au raspuns. Eu cred ca exista ceva sanse ca sa se refaca actele aditionale cu prevederile favorabile clientilor", a subliniat avocatul.
  Conform declaratiilor lui Piperea, din peste 4 milioane de clienti, doar cateva sute de mii au mers la banci in termenul prevazut de lege si au negociat si/sau semnat actele aditionale propuse de acestea, in timp ce restul au intrat in categoria "acceptare tacita"
Sursa: bankingnews.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu