Farcasa Neamt obiceiuri si datini....Capra de la Farcasa sau Ursul lui Ovidel


Daca pleci pe data de 1 ianuarie de la Vatra Dornei spre Piatra Neamt, ai sansa sa dai in comuna Farcasa peste Ursu‘ lui Ovidel sau Capra de la Farcasa.
Din punctul meu de vedere, valea Bistritei este una din cele mai frumoase si salbatice vai ale Moldovei, cu ape cristaline, cu pãduri de conifere si foioase, cu suprafete intinse de pãsuni si finete naturale, precum si cu o bogata traditie populara.
Ce putem gasi in comuna Farcasa :
1)Biserica de lemn din Farcasa Biserica din Farcasa- construita in anul 1774 acest monument este de o mare valoare artistica si arhitecturala, modul original in care mesterii de pe Valea Bistritei au executat ornamentatia bisericii fiind unic in Moldova(a se vedea incheieturile barnelor)
2)Icoana Mantuitorului Iisus Hristos – icoana are o dimensiune de 21 cm si o latime de 32 cm, este din lemn de Tisa, iar aura este turnata din aur.Se pare ca ea a apartinut Sfantului Daniil Sihastru, preconizandu-se ca insusi domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant, s-a inchinat si a sarutat icoana.Aceasta icoana a fost transmisa din generatie in generatie, in manastiri, sub juramant sa nu fie instrainata ajungand astazi in muzeul casei profesorului Dumitru Ionita.
3)Datini si obiceiuri vechi – Capra de la Farcasa sau Ursu lui Ovidel
Legenda spune ca un cioban pe nume Ovidel avea o stana de capre.
Intr-o primavara cand se intorcea de la pasunat in mijlocul drumului Ovidel a intalnit un urs.
Incremenit de frica Ovidel se opri in loc sa vada ce are de gand sa faca ursul.
Ursul dadea deoparte pietrele cu laba dupa care le strangea si le punea inapoi.
Un ied al turmei lui Ovidel care nu vazuse pana atunci un urs, curios din fire, se apropie de urs si trase cu dintii de parul acestuia crezand ca este iarba buna de mancat sub privirile ingrozite ale lui Ovidel.Ursul se uita la el, il mirosi si-l dadu la o parte cu laba.Furios iedul isi ia avant si se repede cu capul in ditamai ursul impungandu-l.
Ursul se pare ca era in toane bune....se uita la ied si pleca linistit.
Spre toamna Ovidel se intalneste din nou cu ursul.Iedul cunoscandu-l din primavara il impunge din nou pe urs.Ursul pleca din nou.
In anii urmatori Ovidel se intalni de multe ori cu acel urs care se pare ca nu avea alta grija decat sa-l caute pe iedul care intre timp devanise ditamai tapul si sa se joace cu el.
Familiarizat cu prezenta ursului Ovidel nu se mai speria la aparitia acestuia.
Inr-o zi mai multi oameni il vazura in apropierea ursului.Acestia au inceput sa tipe, sa-l sperie pentru a-l feri pe Ovidel de necazuri.Insa acesta le facu semn sa taca pentru a-l lasa pe tap sa se « bata «  cu ursul.Oamenii au vazut mai apoi cum tapul lui Ovidel impunge ursul si-l fugareste in padure.
Ovidel si tapul au devenit eroi ai satului iar de atunci si pana in zilele noastre satenii sarbatoresc inceperea noului an cu alungarea tuturor relelor din casa si din imprejurimi.
 Autor: Nicolaie Dediu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu