Tata "Googăl" ajuta elevii la teme


Copiii s-au prins că pe internet găseşti orice şi aleg "soluţia imorală" a copierii de pe site-urile care oferă soluţii.
Cel mai bun meditator al elevilor români este Google. Aproape nu mai există temă pentru acasă a cărei rezolvare să nu fie găsită pe internet. Română, engleză, matematică, chiar şi fizică, orice are o soluţie la îndemână dând un "search".

"Evenimentul zilei" a ales, la întâmplare, trei teme date unui elev din clasa a X-a de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Dumitru Moţoc", din Bucureşti, şi a verificat dacă ele ar putea fi găsite gata rezolvate pe net.
Prima temă, la fizică, era realizarea unui referat despre motoarele Otto şi Diesel care să conţină definiţia
motoarelor, modul de construcţie, funcţionarea lor, avantajele şi dezavantajele. Foarte uşor, am descoperit că un referat care să conţină toate elementele de mai sus se găseşte pe site-ul www.referat.clopoţel.ro. Însă nu este singurul: prezentări similare se găsesc şi pe www.referatele. com, www.referat-scoala.ro sau www. referat.ro.

Cele mai multe sunt gratuite, dar accesarea unora dintre ele costă 3 euro, iar plata se poate face prin SMS sau cu ajutorul cardului.

Matematica, dificil de copiat


A doua temă, cea la limba română, cerea caracterizarea personajului Sburătorul, din poezia cu acelaşi nume a lui Ion Heliade Rădulescu. Deşi nu am găsit un referat dedicat exclusiv personajului mitic, pe net există o mulţime de comentarii ale poeziei în care este inclusă şi descrierea Sburătorului. Sursele au fost aceleaşi site-uri de referate.

La matematică, lucrurile sunt ceva mai complicate. Tema pentru acasă era rezolvarea unei probleme cu o funcţie bijectivă: "Fie funcţia f:R->R, f(x)=2x, dacă x>=0, 3x dacă x<0. Să se arate că f este bijectivă şi să se determine inversa sa".

Nu am găsit rezolvarea acestui exerciţiu, dar pe www.meditatiionline.ro sunt rezolvate probleme similare. Totul e să prinzi metoda.

"Copiatul merge numai dacă profesorul închide ochii"


"Consider că fenomenul copierii apare în momentul în care cerinţele formulate de profesor sunt derizorii. Dacă profesorul e mai puţin exigent există şi riscul acesta. Atunci elevul se uită pe site- ul nu ştiu care şi copiază. Eu am experienţă: e de ajuns să văd o poză şi ştiu de unde e luată. Ştiu toate tâmpeniile de pe net", spune Ion Toma, profesor de fizică la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", din Capitală.

"Scopul site-urilor precum www.referate. ro este de a furniza soluţii nemuncite, fără cea mai mică apăsare că ar fi furt intelectual sau impostură. Eu cred că merge numai dacă profesorul închide ochii. Sunt mai multe căi pentru ca profesorul să găsească de unde a copiat elevul. Există şi softuri specializate. Un profesor care îşi cunoaşte elevii poate să aprecieze dacă o lucrare este sau nu făcută de un anumit elev. Pentru că nu e suficient ca elevul să vină cu acel referat, trebuie să mai şi ştie ce scrie acolo. Nu e posibil să vezi ceva impecabil, într-un text ştiinţific de mare acurateţe, iar elevul să nu poată să lege două vorbe pe subiect", este de părere profesorul de fizică Sever Popa, directorul Colegiului Naţional "Mihai Viteazul".

"Primul găsit, primul scos la imprimantă"


Fenomenul copierii de pe internet apare însă mult mai devreme. "De fiecare dată când se dau referate, caracterizarea unui personaj de pildă, sursa este internetul în primul rând. Primul găsit, primul scos la imprimantă. Nici măcar nu sunt interesaţi să compileze", spune Alina Pandele, profesoară de limba română la clasele V-VIII la Şcoala Generală nr. 1 din Bucureşti, însă completează că referate se dau numai în situaţia în care elevul a absentat foarte mult. În general, atunci când dă o temă pentru acasă, ea schimbă cerinţa unui exerciţiu, astfel încât să nu poată fi găsit pe net.

La matematică este mai greu de copiat de pe site-uri din cauza simbolurilor, spune profesoara Violeta Udrea de la aceeaşi şcoală. Copiii sunt însă inventivi şi au găsit alte modalităţi de a obţine o temă gata rezolvată, tot cu ajutorul internetului.

Atunci când nu ştie să rezolve o problemă, Eliza Zâmbreanu din clasa a VIII-a intră pe site-ul www.tpu.ro (toţi pentru unul) şi întreabă pe forum cine ştie cum se rezolvă un exerciţiu. "Întrebi ce nu ştii şi îţi răspunde cineva care ştie. Tu poţi să îi dai un răspuns corect la altă materie, dacă te pricepi. Şi dacă ai multe răspunsuri corecte îţi dau fundiţe", spune ea.

"Cam toată generaţia Google copiază de pe internet"
"Cred că toţi profesorii din lume se confruntă acum cu această problemă. Cam toată generaţia Google copiază de pe internet. Îngrijorător este că elevii o văd ca pe ceva normal", povesteşte Mariana Miroiu, profesoară de limba engleză la Şcoala Generală nr. 1.

Spre exemplu, una dintre temele date la ora de engleză a fost ca elevii să citească o carte, iar apoi să scrie în engleză zece lucruri bune pe care le-au învăţat de la un personaj. Uneori, copierea se face fără niciun pic de discernământ: "Un elev a luat zece sfaturi de pe internet şi le-a pus acolo. El a spus că nu a copiat. Dar am luat o frază, am dat un search şi imediat am găsit-o. Frazele erau atât de frumos aranjate încât era imposibil să nu îmi dau seama pentru că ştiu nivelul copiilor. Când folosesc fraze alambicate, realizez că nu e munca lor", spune Miroiu.

Altă dată, elevilor li s-a cerut să descrie un personaj dintr-un serial. "Pe net au găsit tot. M-am trezit chiar şi cu un rezumat despre serial, ceea ce eu nu le cerusem", arată profesoara. Miroiu crede că tendinţa elevilor de a copia de pe internet este întreţinută şi de specificul învăţământului românesc: "Atunci când profesorul îţi cere să memorezi lecţia, plagiezi profesorul. Dacă ei învaţă lucrul acesta de la profesori, atunci plagiază şi internetul".
Sursa: evz.ro

Un comentariu:

  1. Am citit si eu articolul si vroiam sa va spun ca orice lucru are si o parte rea si una buna.
    In ziua de azi prea putini elevi citesc o carte. Sa le ceri sa faca asta este foarte mult.
    Totusi cunosc un profesor care le cere elevilor referate dar nu listate ci scrise de mana.
    Eu spun ca e o solutie buna prin care cei care nu vor sa citeasca sau sa invete, prin simpla transcriere a textului de pe calculator pe hartie tot raman cu ceva.

    RăspundețiȘtergere