Astronauţii din viitor ar putea ajunge pe Planeta Roşie calarind asteroizi

Astronauţii vor
Astronauţii din viitor ar putea ajunge pe Planeta Roşie folosind ca mijloc de transport asteroizii, potrivit unui nou studiu.
Transportarea navetei spaţiale de către asteroid ar rezolva o problemă importantă pentru călătorii marţieni: cum să fie protejaţi de razele cosmice, particule de ultra-energie care zboară cu viteza luminii şi care vin din afara sistemului solar.

Razele cosmice pot dăuna ADN-ului, crescând riscul de cancer şi cataractă pentru călătorii spaţiali. Cercetările sugerează că radiaţiile care bombardează astronautul în timpul unei călătorii dus-întors pe Marte ar

creşte riscul de cancer cu 1-19%.

Scuturile împotriva radiaţiilor folosite pe Pământ sunt prea grele pentru navetele spaţiale. Cele mai multe navete spaţiale folosesc scuturi uşoare, din aluminiu, dar pe termen lung, aluminiul lovit de radiaţii cosmice poate produce radiaţii secundare, mai rele decât cele originale.

În timpul misiunilor Apollo ale NASA, astronauţii au absorbit doze mare de radiaţii cosmice, dar doar pentru o perioadă scurtă. Astronauţii care stau în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională sunt protejaţi de radiaţii chiar de către Terra - planeta noastră şi câmpul magnetic blochează două-treimi din radiaţiile cosmice.

Călătorii pe Marte nu vor fi protejaţi însă de nicio planetă în călătoria lor pe Marte de 18 luni.

Autorul studiului, Gregory Matloff, profesor de fizică la College of Technology din New York, spune că inginerii ar trebui să construiască navete spaţiale care se pot "lipi" de asteroizi, în loc să încerce să dezvolte scuturi mai bune.

Asteroidul va bloca radiaţiile cosmice în timpul călătoriei. Astronauţii îşi vor "parca" naveta într-un crater al asteroidului sau sau vor săpa un tunel prin el, cu instrumentele de la bord.

"Asteroidul-taxi" va proteja suficient de bine naveta, însă va trebui să treacă foarte aproape de ambele planete pentru a face călătoria posibilă.

Există deja cinci asteroizi care îndeplinesc acest criteriu şi care vor trece de la Terra spre Marte până în 2100, iar călătoria va dura un an. Problema va fi întoarcerea acasă, întrucât asteroidul se va întoarce spre Terra abia după cinci ani.

În mod ideal, astronauţii vor putea controla asteroidul pentru a face permanent drumul între Terra şi Marte şi înapoi. Oamenii ar putea face asta folosind o pânză solară sau o propulsie uşoară pentru asteroid.

Nasser Barghouty, om de ştiinţă la NASA, spune că idea lui Matloff merge în teorie. Dar atât de multe lansări şi aterizări ar fi mult prea riscante. El propune însă folosirea scuturilor de plastic, care se dovedesc extrem de eficiente pentru Staţia Spaţială Internaţională.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu