Guggenheim Abu Dhabi

Guggenheim Abu Dhabi din Insula Saadiyat va fi gata in 2014. Cladirea va avea si un Muzeu Luvru al Emiratelor! 
Guggenheim Abu Dhabi din Insula Saadiyat va fi gata in 2014. Cladirea va avea si un Muzeu Luvru al Emiratelor!

Socotit de specialisti ca una dintre minunile arhitectonice ale secolului XX, muzeul Guggenheim din New York a fost depasit in frumusete (doar) de muzeul Guggenheim din Bilbao (Spania), opera arhitectului american de origine canadiana, Frank Gehry.  

Guggenheim Bilbao, o structura din titanium, sticla si calcar, ale carei forme sfideaza multe preconceptii arhitecturale, a fost deschis in 1997. La randul sau, Guggenheim Bilbao are sanse sa fie umbrit doar de fratele mai mic (citeste "tanar"), Guggenheim Abu Dhabi, creatia aceluiasi Frank Gehry. 

In realitate, muzeul din "desert" nu va fi deloc mic, dimpotriva: intreg muzeul Guggenheim New York, care are inaltimea unui bloc cu 6 etaje, va incapea in culoarul de la intrare al viitoarei structuri. Iar inaltimea culoarului este cam o treime din cea a corpului central al complexului. Guggenheim Abu Dhabi va fi varful de lance (la propriu - din perspectiva topografica - si la figurat) al viitorului centru cultural al Insulei Saadiyat, care va mai contine un Muzeu Luvru al Emiratelor, avand forma unui dom gigantic "perforat", ce va adaposti galerii de arta alaturate sub forma unui oras antic, un Muzeu National avand forma unor pontoane etajate serpuind spre mare si un Muzeu Maritim.  

Conform CNN, Guggenheim Abu Dhabi va fi gata in 2014, cu patru ani mai devreme decat se estimase initial. Centrul Saadiyat nu este vazut de miliardarii arabi ce finanteaza proiectul ca o manifestare a opulentei, ci ca o necesitate - si de aici urgentarea lucrarilor. Cu toate acestea, la o populatie de 4,5 milioane de locuitori, Emiratele Arabe Unite nu au o densitate foarte mare de artisti si iubitori ai artei.

 Sursa; mondonews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu