Gaura din stratul de ozon in Romania


Specialistii Centrului European de Meteorologie, avertizeaza asupra pericolui de expunere la radiatii ultra-violete in urmatoarele saptamani, acestea fiind in crestere din cauza subtierii rapide a stratului de ozonSpecialistii Centrului European de Meteorologie, avertizeaza asupra pericolui de expunere la radiatii ultra-violete in urmatoarele saptamani, acestea fiind in crestere din cauza subtierii rapide a stratului de ozon.

O portiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, ioamenii de stiinta avertizeaza ca acest fenomen va afecta atat Scandinavia cat si Europa de Est in jurul perioadei 30-31 martie, noteaza EurActiv.com

Procesul de diminuare al stratului de ozon din zona arctica a fost detectat de o retea internationala de monitorizare ce cuprinde 30 de statii montate in regiunile arctice si subarctice, aflate sub coordonarea Institutul de Cercetari Polare si Marine Alfred Wegener.

Ultimele previziuni ale institutului, bazate pe informatiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen mediu, indica faptul ca stratul subtire de ozon aflat deasupra Polului Nord se deplaseaza catre Europa, urmand sa afecteze Peninsula Scandinava si Europa de Est, in zilele de 30 si 31 martie.

Pamantul este inconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtreaza aproximativ doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare.

"Avem de a face cu niste conditii de vreme deosebite care au subtiat stratul de ozon foarte mult si deplasarea acestei zone cu strat foarte subtire de ozon spre continentul european. Chiar daca aceasta gaura in ozon ajunge deasupra noastra, ea nu se permanentizeaza aici. In plus, chiar faptul ca suntem la inceputul primaverii si radiatia solara directa este de mai mica intensitate decat in timpul verii. Efectul este diminuat", a explicat pentru stirileprotv.ro climatologul Roxana Pojariu.

Ca mijloace de protectie impotriva nivelului ridicat al radiatilor ultraviolete, specialistii recomanda folosirea cremelor de protectie si limitarea expunerii la razele solare.
Sursa: mondonews.ro
cules de Nicolaie Dediu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu