Cresc rinichi artificiali!!!

Tehnica cresterii de rinichi artificiali are nevoie de 10 ani ca sa fie perfectionataAu acum dimensiunea rinichiului unui copil nenăscut, au anunţat oamenii de ştiinţă britanici care i-au creat din lichid amniotic uman şi celule fetale animale.

Cei care par să fi descoperit "Sfântul Graal" ce va mântui suferinţa a milioane de oameni care au nevoie de un transplant de rinichi sunt oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh. Ei speră că rinichii artificiali vor creşte şi vor ajunge nişte organe de dimensiuni normale, odată transplantaţi în corpul omului care are nevoie de ei. "Sună un pic science fiction ce facem noi acum, dar de fapt nu e. Am făcut progrese bunicele. Suntem în stare să facem ceva ce are
complexitatea unui rinichi fetal normal", spune profesorul de anatomie experimentală Jamie Davies, citata de telegraph.co.uk.
Una din ideile  celor de la Universitatea din Edinburgh e să poată colecta lichid amniotic la naşterea unui copil, pe care să i-l păstreze într-o bancă biologică şi, în cazul în care va face o boală gravă de rinichi mai târziu în viaţă, să-l aibă la dispoziţie ca să-i creeze rinichiul potrivit. Având propriile celule stem ca bază de pornire, eventualul bolnav n-ar mai avea problema deloc de neglijat a imunosupresoarelor de forţă care trebuie să-i fie administrate ca să-i determine corpul să nu respingă rinichiul primit prin transplant de la altcineva.
Tehnica cresterii de rinichi artificiali are nevoie de cam 10 ani de perfecţionare ca să intre în uzul umanităţii.
sursa: realitatea.net
cules de Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu