Car2go – soluția automobilistică urbană a viitorului


Scenariu din viitor: mașinile stau parcate în oraș. Oamenii care au nevoie să se deplaseze rapid se urcă la volan și le conduc atât cât au nevoie. După care le lasă acolo unde le este lor mai comod, urmând ca o altă persoană să se urce și să își facă treaba. Tarifarea se face pe oră iar banii sunt plătiți direct de pe card conform desfășurătorului. Experimentul Car2go este realitate deja în Germania, Statele Unite și Canada.
Propunerea car2go a venit din partea concernului Daimler și are în prim plan marca smart. Sistemul este cât se poate de simplu. Doritorii se înscriu pe o platformă online după care pot accesa mașinile oricunde le găsesc parcate. La început le este verificat permisul de conducere pe care este aplicat un cip special. Drept urmare, apropierea permisului de un dispozitiv amplasat la baza parbrizului deschide mașina și identifică utilizatorul. O dată intrați în sistem, clienții pot intra online să vadă unde sunt parcate mașini sau pot face o rezervare cu cel mult 24 de ore înainte. Cu 15 minute înainte de perioada rezervată, un sms va indica cea mai apropiată mașină disponibilă. Spre deosebire de percepția consacrată a serviciului rent-a-car, conceptul car2go nu se
leagă de un loc anume sau de o durată specificată a vreunui contract.
Mașinile din cadrul programului pot fi parcate în orice parcare legală sau în anumite locuri preferențiale marcate car2go. Pentru 0,24 euro/minut, clienții pot folosi mașina atât timp cât au nevoie. Iar, la plecare, nu sunt obligați să returneze mașina în locul de unde au luat-o. La bordul smarturilor în cauză se găsește un sistem inteligent de comunicare prin care se specifică starea automobilului: curat/murdar, rezervor gol și alte informații. Astfel, imediat după ce clientul a plecat, o echipă car2go vine în locul indicat și spală mașina cu o instalație mobilă sau o duce direct la alimentat. Dacă drumul la benzinărie este efectuat direct de client, folosind cartela de alimentare din torpedou, atunci acele minute nu vor fi tarifate iar binevoitorul va primi un bonus în timp. Car2go funcționează ca un serviciu all-inclusive, ceea ce înseamnă că, în afară de taxa închirierii, clienții au carburantul și orice alte costuri legate de utilizare incluse.
Ideea a fost pusă în practică în 2008 în Germania. Primul episod a început în orașul Ulm, lângă Stuttgart, iar acum fenomenul cuprinde și orașele Austin din Texas, Hamburg din Germania și Vancouver din Canada, în total 900 de mașini. Pentru viitor se așteaptă o extindere fabuloasă, mai ales că cifrele de până acum demonstrează succesul proiectului. În Ulm, în doi ani de existență s-au efectuat 500.000 de închirieri, iar împreuna cu orașul Austin, Texas, sistemul numără 35.000 de membri. smart a pregătit și lansat o ediție specială „car2go” proiectată special pentru închiriere. Pe lângă un sistem multimedia integrat, smarturile car2go sunt dotate cu un plafon solar de 100 W, responsabil cu alimentarea computerului mașinii, cu încarcarea bateriei și cu ventilarea aerului în interior atunci când mașina a fost parcată la soare.Pentru toamna 2011, Amsterdam va primi o flotă car2go formată din 300 de smart-uri electrice. Credeți că programul se va putea aplica și în București?

cules de Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu