Cel mai subtire ceas de mana din lume - video


După ce un timp industria s-a ghidat exclusiv după canoanele curentului XXL, ceasurile de dimensiuni normale revin în prim plan. Și nimeni nu poate ține prelegeri despre ideea de „subțire“ mai bine decât Piaget Altiplano.
Dacă în urmă cu câteva zeci de ani 38mm erau mai mult decât îndeajuns pentru carcasa unui ceas, pentru modelele recente dimensiunea pare depășită. Marca Panerai a excelat dintotdeauna la acest capitol, prezentându-se în magazine cu ceasuri de cel puțin 45mm în diametru. S-ar putea spune că ei sunt cei care au dat tonul exploziei XXL, urmați îndeaproape de modele precum Breitling, U-Boat, TW Steel sau de Witt, dar măcar exemplarele produse de marca italiană aveau o logică pentru a fi mari. Panerai a fost dintotdeauna o marcă militară, destinată scafandrilor marinei italiene, mărimea cadranului fiind direct proporțională cu gradul de lizibilitate al ceasului. Dar ceilalți?
Oricare ar fi răspunsul, moda pare depășită. Oferta producătorilor elvețieni se restrânge
către dimensiuni ceva mai ușor de purtat. Dar, așa cum există un lider pentru categoria ceasurilor cu greutate, în același fel marca Piaget conduce detașat plutonul modelelor ultra-thin. Altiplano este numele modelului care ani la rândul a deținut recordul pentru cel mai subțire ceas. În 1988 marca Piaget avea nevoie de un ceas nou, care să-i sublinieze trecutul istoric, dar care să deschidă în același timp drumul pentru modelele ce urmează. În 1957, sub numele de cod 9P, apărea cel mai subțire mecanism pe care lumea îl văzuse vreodată. Cu doar 2mm grosime, noul calibru cu armare manuală avea să pregătească terenul pentru mecanismul 12P, iarași un standard în industrie, dar de data aceasta pentru ceasurile automatice – 2,3mm.
Cu fiecare model apărut, Piaget își depășea limitele. Ușor de înțeles, cu cât un ceas beneficiază de mai multe funcții cu atât înălțimea calibrului este mai mare. Chiar și așa 600P Tourbillon și 855P cu funcție de calendar perpetuu cu afișaj retrograd și două fusuri orare măsoară doar 3,5mm și respectiv 5,65mm. În versiunile sale recente, Altiplano rămâne aceeași mărturie tehnică impresionantă, îmbrăcată într-un design retro extrem de simplu. Este un ceas elegant și discret care, în amintirea vechiului calibru 12P reușește să restrângă un mecanism automatic în doar 5,25mm grosime ai carcasei. Impresionant, mai ales dacă ne gândim că la aceste dimensiuni ceasornicul poate funcționa fără întrerupere timp de 40 de ore.
Pentru doamne, carcasele sunt chiar mai mici. Salonul Internațional de Haute Horlogerie a prezentat un Altiplano de 34 și respectiv 38mm diametru bătut în pietre prețioase.

Sursa:  stylereport.ro

cules de Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu