Dacă un electron ar fi amplificat până la mărimea sistemului solar, doar grosimea unui fir de păr l-ar deosebi de o sferă perfectă

Electronii sunt la 0.000000000000000000000000001 cm distanţă de a fi o sferă perfectă!Cercetătorii de la Imperial College din Londra au făcut cea mai precisă măsurătoare a formei unui electron, constatând că aceasta este aproape o sfera perfectă.
Experţii au descoperit că particulele subatomice sunt despărţite de perfecţiunea unei sfere doar de 0.000000000000000000000000001 cm.
Mai exact, acest lucru înseamnă că, dacă un electron a fost amplificat până la mărimea sistemului solar, doar grosimea unui fir de păr l-ar deosebi de o sferă perfectă.
Fizicienii de la Centre for Cold Matter (un centru universitar care se ocupă cu cercetări cosmologice) au studiat electronii din interiorul moleculei numite fluoridă de yterbiu. Folosind un laser, ei au măsurat mişcarea acestor electroni, căutând orice mişcare neuniformă care ar putea sugera că forma moleculei a fost distorsionată - lucru care s-ar produce în cazul în care electronii nu ar fi fost perfect rotunzi. Echipa nu a observat nicio astfel de imperfecţiune în timpul experimentelor care acoperă mai mult de un deceniu.
Rezultatele sunt importante în studiul antimateriei, o substanţă greu de găsit care se comportă în acelaşi mod ca
materia obişnuită, cu excepţia faptului că are o sarcină electrică opusă. De exemplu, versiunea antimaterie a electronului încărcat negativ este, de fapt, un antielectron încărcat pozitiv, cunoscut drept pozitron.
Înţelegerea formei electronilor i-ar putea ajuta pe cercetători să îşi dea seama cum se comportă pozitronii şi în ce măsură diferă antimateria de materie.
Dr. Jony Hudson, de la departamentul de fizică de la Imperial College din Londra, a declarat: "Suntem foarte încântaţi că am fost capabili să îmbunătăţim cunoştinţele despre unul dintre elementele de bază ale materiei. A fost o măsură foarte dificil de elaborat, dar aceasta descoperire ne va permite sa îmbunătăţim teoriile fizicii fundamentale. Oamenii sunt deseori surprinşi să audă că teoriile fizicii nu sunt "terminate", dar de fapt ele sunt îmbunătăţite în mod constant prin efectuarea unor măsurători tot mai precise, la fel ca aceasta".
Se pare că studiul care atestă că electronii nu sunt rotunzi dovedeşte că diferenţele dintre materie şi antimaterie sunt mai mari decât credeau fizicienii iniţial. Ei spun că acum îşi pot da seama de ce antimateria a dispărut din univers, lăsând în urmă numai materia.
Profesorul Edward Hinds, coautor al studiului şi directorul Centre for Cold Matter la Imperial College din Londra, a declarat: "Întreaga lume este alcătuită aproape în întregime din materie normală, doar cu mici urme de antimaterie. Fizicienii chiar nu ştiu ce s-a întâmplat cu toată antimateria, dar această cercetare ne poate ajuta pentru a confirma sau exclude unele dintre explicaţiile posibile".
Sursa: descopera.ro
cules de Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu