Microsoft a cumparat Skype cu 8 miliarde de dolari

Ieri (10 mai 2011)Microsoft a achiziţionat de la grupul Silver Lake compania Skype Tehnologies pe care a plătit peste 8 miliarde de dolari.

La aflarea veştii, foarte mulţi s-au oprit asupra preţului, arătându-se surprinşi de faptul că Microsoft poate cheltui o astfel de sumă pentru o companie care de curând a fost evaluată la circa 2,5 miliarde de dolari. Publicaţia economică Business Insider vine cu două cifre care explică logica din spatele afacerii:14,17 şi 50.
Ce inseamnă aceste două cifre?
14,17 dolari - este suma pe care Microsoft a plătit-o pentru fiecare utilizator de Skype. Spre deosebire de Microsoft, eBay a plătit în 2005, când a achiziţionat Skype, nu mai puţin de 45,6 dolari per utilizator (2,6 miliarde de dolari a foat preţul total). Astfel deşi preţul Skype a crescut, - de la 2,6 miliarde de dolari la peste 8 miliarde de doalri -  preţul plătit per utilizator a scăzut.
50 - este numărul de zile de care va avea nevoie Microsoft că să îşi recupereze cash flow-ul. dinaintea
tranzactiei.  Având în vedere o sinergia atât de mare între numeroase produse Microsoft - Windows Phone 7, Kinect, Lync, etc - 50 de zile fără cash flow este "floare la ureche" pentru Microsoft. 

Skype a fost fondată în 2003 de Niklas Zennstrom şi Janus Friis şi a fost cumpărată, în 2005, de grupul american ebay, cu 2,6 miliarde de dolari. În 2009, ebay a vândut 70% din acţiunile Skype, pentru două miliarde dolari, unui grup de investitori ce îi includea pe cei doi fondatori ai sistemului de telefonie prin Internet. 
cules de Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu