Extraordinar!!!!Imprimanta de organe începe să construiască succesiv, strat cu strat, un rinichi!!!Video


Un chirurg a «tipărit» un rinichi în direct, pe scena unei conferinţeUn chirurg specializat în medicină regenerativă a reuşit să «tipărească» un rinichi uman folosind un aparat specializat, eliminând astfel nevoia de donatori umani pentru transplantele de organe. Evenimentul a avut loc pe scena TED, o conferinţă dedicată ideilor inovatoare, ce are loc în California.
Mai întâi, un scanner creează o imagine 3D a rinichiului ce trebuie înlocuit, iar apoi este extras un ţesut de mici dimensiuni (cât jumătate dintr-un timbru), pentru a folosi drept matriţă. După aceşti paşi, «imprimanta de organe» începe să construiască succesiv, strat cu strat, organul uman, replicând ţesutul pacientului.

Unul dintre pacienţii trataţi prin această metodă este Luke Massella, care a primit un rinichi «tipărit» acum 10 ani, când terapia era experimentală. "Mi-a salvat viaţa şi m-a făcut ceea ce sunt astăzi", declară el.

Anthony Atala, chirurgul care a conceput rinichiul pe scena TED, spune că 90% din pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare pentru organe au nevoie de rinichi, iar cererea depăşeşte cu mult numărul de organe disponibile.
"Numărul insuficient de organe constituie o criză majoră în domeniul sănătăţii", susţine Atala, argumentând în favoarea «tipăririi organelor».

Sursa: descopera.ro
cules de Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu