Istoria bombelor atomice.Kokura este acoperit de nori, Nagasaki....are cer senin!!!

Nu putem vorbi de bomba atomica fara o mica introducere.
Cu 400 de ani inaintea erei noastre Democrit din Abdera descopera ca daca sfarami un obiect material se obtin bucati mai mici, care la randul lor se descompun in bucatele si mai mici de materie si asa mai departe.Aceste particule au fost numite atomi de catre Democrit.
In 1896, Antoine-Henri Becquerel, descopera proprietatea atomilor de Uraniu de a emite raze - radiatii
in 1919 Ernest Rutherford, bombardeaza cu particule Azotul, facand astfel primul pas spre energia atomica.
In 1928 Albert Einstein isi da seama ca a distruge cea mai mica particica a materiei inseamna a elibera o mare cantitate de energie.
In 1931 fara sa-si dea seamaJames Chadwick, gaseste cheia fisiunii nucleare.
Din cauza regimului hitlirerist,  intre anii 1933-1935 parasesc Europa stabilindu-se
in America multi oameni de stiinta printre care : Albert Einstein, Edward Teller (fizician maghiar, parintele bombei cu Hidrogen), Eugen Wigner, James Franck, Leo Szilard, iar in 1938 si Enrico Fermi
In anul 1938 fizicienii germani Otto Hahn si Fritz Strassman descopera, la Berlin, ca in procesul de fisiune se dezvolta o mare cantitate de energie.Ei descopera si "reactia in lant" - astfel se contureaza ideea realizarii primei bombe atomice.
In 1939 izbucneste razboiul mondial si cercetarile incetinesc in Germania.
In 1941 incepe "Proiectul Manhattan" 3 miliarde de dolari si 150.000 de oameni lucreaza la acest proiect.
In 1942 Fermi construieste o pila atomica formata din placi de grafit si cilindri de Uraniu, dispusi alternativ, in care reactia in lant sa se autointretina.
In 1944 americanii cunoscind forta devastatoare a bombei atomice, il insarcineaza pe seful contraspionajului de atunci sa patrunda in laboratoarele fizicienilor germani de unde sa culeaga toate informatiile si datele de acolo.Acesta reuseste si astfel cercetarile iau un nou avant.
La 16 iulie 1945 americanii experimenteaza prima bomba atomica cu Plutoniu in desertul New Mexico, in locul numit 'Drumul Mortului"
Prima bomba atomica
Obiectivul - unul din cele 3 orase  Kokura,  Nagasaki, obiectivul principal – Hiroshima
Avionul de recunoastere confirma.....Hiroshima are....cer senin!!!
La ora 8 si 9 minute avionul 'Enola Gay' se afla deasupra Hiroshimei, ascuns dupa nori.Bomba care se afla la bordul avionului 'Enola Gay' a fost numita "Little Boy" ("Baietelul") si avea 4,25 metri lungime, 1,5 metri diametru, aproximativ 4500 de kg si o 'inima' – un miez de Uraniu fisionabil, reprezentand 0,5% din greutatea totala a bombei.
Ora 8 si 15 minute Baietelul explodeaza la 565 de metri deasupra Hiroshimei datorita capselor declansate de dispozitivele de presiune!
Pronostic 20 000 de victime
Rezultat 78.150 morti, 13.983 disparuti si 37.425 raniti.
A doua bomba atomica
Obiectivul - orasele Kokura si Nagasaki
Avionul ajunge prima data la Kokura.Kokura este acoperit de nori si astfel orasul scapa!!!
Nagasaki....are cer senin!!!
In data de 9 august ora 3.49 bomba cu plutoniu de 5 tone, supranumita 'Fatman' ('Grasunul') explodeaza la 500 de metri deasupra orasului Nagasaki.
Pronostic 25.000 de victime
Rezultat 73884 morti si 74904 raniti
Culmea ironiei este ca secretul construirii bombei atomice a fost asa de bine pastrat incat Einstein  a aflat de existenta unei bombe atomice dupa explozia de la Hiroshima, cand evenimentul a aparut in ziare.
La 19 iunie 1953, soţii Ethel şi Julius Rosenberg, cetăţeni americani, erau executaţi pe scaunul electric deoarece fuseseră gasiti vinovati că livraseră Uniunii Sovietice date secrete despre fabricarea bombei atomice.
In anul 1949 conform datelor furnizate de arhiva FBI s-a constatat că Julius Rosenberg vânduse, într-adevăr secretele bombei atomice Uniunii Sovietice. În schimb, s-a dovedit, prea târziu, că Ethel Rosenberg era nevinovată.


Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu