Pescuitul cu cormorani.O adevarata traditie in China.

cormorani1
Chinezii, japonezii si macedonenii au un stil propriu si inventiv de a pescui: Pescuitul traditional cu ajutorul cormoranilor. Aceste pasari, aparent deloc docile au fost dresate pentru a cauta pestii sub apa la o comanda a dresorului.
Increderea in pasaroii acestia nu este chiar totala, chinezii legandu-le un lat in jurul gatului pentru a impiedica inghitirea pestilor mari. Astfel, cand pasarea reuseste sa inhate un peste mai maricel, acesta ramane blocat in acel lat fiind recuperat de pescar.In Japonia, acest stil este denumit ukai si desfasurarea acestuia se face dupa un adevarat ceremonial ce include sfintirea apelor si a barcilor yakatabune de catre preoti apoi pregatirea cormoranilor si apoi a pescarilor.
Totul se desfasoara dupa reguli si traditii bazate pe respectul fata de pesti, cormorani si mediul inconjurator.Barca de pescuit este una putin adanca insa foarte lunga. Este de fapt un fel de canoe de aproximativ 13m. Este conceputa pentru a putea naviga pe apele putin adanci ale raurilor unde pestele este mai usor de prins. Ukai implica de obicei un echipaj format din trei pescari . Seful echipei este denumit Usho. Acesta comanda si manevreaza pasarile. Colegii lui sunt nakanori (la mijlocul barcii) si tomonori cel care “aduna” pestele.

De obicei pescuitul se practica noaptea, felinarele ce acompaniaza vaslasii oferind un adevarat spectacol de lumina.

Sursa: pescaripe.net
cules de Nicolaie Dediu - bejeus

2 comentarii:

  1. da astia n-au undite? cum dreacu ca pe toate unditele scrie Made in China?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa vezi pescuitul sportiv de foame in Romania, cu navodul! Aici adevarata traditie nu la ni hau haulezi astia!

    RăspundețiȘtergere