Mise en place, mezanplas sau aranjarea meselor

Cred ca nu exista roman la ora actuala care sa nu fi calcat macar o singura data intr-un restaurant.Nunta, botez, aniversare, petrecere sau revelion tot a calcat macar o data intr-un restaurant.
Ajunsi la masa majoritatea, de multe ori ne intrebam de ce furculitele sau cutitele sunt de mai multe feluri, de ce paharele stau in dreapta, ce sunt atatea tacamuri sau la ce foloseste acel cleste(cleste de melci).
Mise en place sau mezanplas mai pe romaneste, inseamna toate la locul lor. Acest proces de pregatire consta in asezarea acestor "obiecte" daca le pot spune asa, pentru a face posibila consumarea mancarii si a bauturii cat mai usoara.
Servetele, fete de masa, scaune, tacamuri, frapiere, pahare, fructiere, vaza cu flori, ceasca de cafea, solnite sau scrumiere, toate au un loc bine stabilit pe masa si in jurul ei.
Exemplu 1:

Mise-en place-ul la prânz sau cina, pentru un meniu comandat

  1. distanţă de 2 – 3 cm de la marginea mesei;
  2. număr de masă;
  3. farfurie suport;
  4. farfurie mijlocie întinsă (de desertm, aici prevăzută pentru o gustare rece);
  5. cuţit mare (pentru preparatul de bază);
  6. cuţit pentru peşte;
  7. cuţit pentru gustare;
  8. furculiţă mare;
  9. furculiţă pentru peşte;
  10. furculiţă pentru gustare;
  11. cuţit pentru desert;
  12. furculiţă pentru desert;
  13. linguriţă;
  14. pahar pentru apă:
  15. pahar pentru vin roşu;
  16. pahar pentru vin alb;
  17. pahar pentru aperitive;
  18. farfurie întinsă mică;
  19. şervet;
  20. olivieră;
  21. loc pentru salatieră
Exemplu 2:
Mise-en place-ul simplu de întâmpinare în salon
  1. distanţă de 2 – 3 cm de la marginea mesei;
  2. farfurie suport;
  3. cuţit obişnuit;
  4. furculiţă obişnuită;
  5. pahar de apă minerală;
  6. pahar pentru vin;
  7. şervet formă plic;
  8. vază cu flori;
  9. numărul mesei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu