Ada Kaleh sau Insula Fortareata

In anul 1970, comunistii, pentru a putea construi hidrocentrala de la Portile de Fier, hotarasc inundarea cu insulei Ada Kaleh(in limba turca insemnand "Insula Fortareata").
Cunoscuta din antichitate sub numele de Cyraunis, insula avea numai 1,7 km lungime si 500 de metri latime. Mentionata in mitologia greaca ca fiind Erythia sau“tinutul hyperboreenilor” de unde Hercule a luat maslinul sacru( in 1970 existau maslini salbatici pe insula), pentru a-l duce in Olimpia, la Templul lui Zeus, insula avea un climat mediteranean specific, datorita zonei si asezarii din mijlocul Dunarii.
Pe vremuri insula era un adevarat paradis al negotului fluvial, fiind considerata un fel de "duty free" al zilelor noastre.
Au fost salvate de la disparitie numai zidurile fortaretei si mormantul lui Miskin Baba, considerat un sfant musulman de catre locuitorii insulei care au fost mutate pe insula Simian aflata in apropiere.
Dar sa vedem ultima filmare a insulei din anul 1968.


Nicolae Dediu - bejeus

2 comentarii:

  1. Cineva inca mai tine minte ca acolo a fost o insula...Incredibil este faptul ca ieri ma uitam pe hartă la insula Simian, unde pe google scrie New Ada Kaleh, o minciuna și o promisiune uitata.

    RăspundețiȘtergere
  2. E un miracol sa vad astfel de filmari avand in vedere numarul ridicat de camere de filmat sau cum se numeau in aceea perioada.
    Eu ma intreb oare ce alte secrete nu au fost descoperite legate de comunism?

    RăspundețiȘtergere