Mierea de albine rezista cateva mii de ani

miere de albine
Cunoscuta inca din antichitate, mierea de albine este unul din alimentele ce rezistă trecerii timpului şi se menţine mii de ani într-o stare complet comestibilă.
Printre bijuteriile şi celelate comori ascunse în mormintele egiptene se numără şi vase conţinând miere ce datează de acum câteva mii de ani şi care continuă să fie bună de mâncat în ciuda trecerii timpului.
Putem chiar să desfacem o urnă cu miere de acum câteva mii de ani şi să ne bucurăm de ea, ca şi cum ar fi proaspat scoasa din stup acum o zi.
Mierea in antichitate era folosită pentru a acoperi o rană, o arsură şi alte probleme similare, deoarece nu permitea niciunui microorganism să se dezvolte, fiind astfel un bandaj natural.
Ultimul factor ce explică longevitatea mierii este faptul că ea este ţinută în vase închise.
Cât timp capacul este pus şi nu se adaugă apă, mierea nu se va strica. Dacă adăugaţi apă, sau  desfaceţi capacul, apa poate pătrunde în vas şi mierea se poate strica.
De ce totusi mierea rezista si este un aliment atat de special?
Proprietati:
-este un zahar;
-are umiditatea scazuta;
-pentru ca mierea să se strice, este nevoie să fie ceva în interiorul său care să se strice;
-organismele nu pot supravieţui suficient de mult în miere;
-are un pH ce se găseşte undeva între 3 şi 4,5 – extrem de acida;
-peroxidul de hidrogen din miere, acţionează împotriva tuturor elementelor nocive care s-ar putea dezvolta în miere.
Deci, dacă doriţi să stocaţi mierea pentru timpuri grele, faceţi ce fac şi albinele şi ţineţi mierea sigilată......:))


Nicolae Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu