joi

Mausoleul de la Marasesti - Pe aici nu se trece !

Între 21 iulie - 21 august 1917 pe linia de front Marasti – Marasesti - Oituz si in imprejurimi, armata română a obţinut o strălucitoare şi răsunătoare victorie împotriva trupelor germane.
În aceste confruntări armata română a pierdut 610 ofițeri și 26.800 de soldați, iar cea germană 60-65000 de oameni. 
În anul 1923, in faţa Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de catre un copil de trupă. În faţa Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu câte un erou necunoscut din fiecare zona istorică a României. Băiatul s-a oprit in faţa unui sicriu şi a spus:  
" Acesta este tatăl meu ". Sicriul a fost îngropat în faţa mausoleului.
La data de 18 septembrie 1938, in prezenţa Regelui Carol al II-lea, s-a desfaşurat ceremonia inaugurării Mausoleului.  Monumentul adăposteşte în 154 de cripte individuale şi 9 cripte commune dispuse pe 18 culoare un număr de 5.073 de ostaşi şi ofiţeri.
Mausoleul de la Mărăşeşti este cel mai impunator din ţară şi printre cele mai maiestuoase de acest fel din Europa, fiind un monument dedicat eroilor Primului Razboi Mondial.

Se spune ca Mausoleul de la Mărăşeşti impune un respect atât de mare, încât însuşi Hitler, în momentul in care aviaţia aliaţilor bombarda Valea Prahovei si ameninţa Moldova, i-a cerut lui Antonescu să trimită la Marăşeşti două subunitaţi de antiaeriană care sa apere Mausoleul.
Nicolae Dediu - Bejeus

2 comentarii:

  1. Anonim08:49:00

    Terrific work! That is the type of info
    that are supposed to be shared across the net. Shame on Google for
    no longer positioning this put up higher! Come on over and
    discuss with my web site . Thanks =)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim14:04:00

    Appreciate the recommendation. Let me try it out.

    RăspundețiȘtergere