Cetati, Monumente

Cetatile dacice din Muntii Orastiei


Bijuterii ale Romaniei in Patrimoniul UNESCO (V)
Ansamblul de asezari si fortificatii din Masivul Sureanu este cunoscut si sub numele de Cetatile Dacice din Muntii Orastiei, majoritatea concentrate in bazinul raului Gradistea, afluent al Muresului. Aici gasim, pe o suprafata de aproximativ 200 km2, numeroase ziduri de piatra care compun sistemul fortificatiilor dacice de la Costesti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Luncani-Piatra Rosie, Sarmizegetusa Regia, Banita si Capalna ....... Cetaţile dacice din Munţii Orăştiei


Tropaeum Traiani - Adamclisi

Monumentul se află în comuna Adamclisi, la o distanţă de aproximativ 60 de km de Constanţa.
Tropaeum Traiani fost construit în memoria eroilor daci conduşi de Decebal şi eroilor romani conduşi de Traian, căzuţi în lupta de la Adamclisi în anul 101 - 102 D.C. .
Au murit 3800 de soldaţi romani şi 3600 de soldaţi geto-daci.
Merită vizitat şi mausoleul de la Adamclisi .... continuare



Podul de piatra al lui Stefan cel Mare de la Borzeşti - Căiuti

Între Adjud şi Onesti se află unul din cele mai vechi poduri din Romania, construit în anul 1495 de către Ştefan cel Mare pentru a facilita transportul drobilor de sare de la Ocnele de pe Trotus.
Acest pod are o vechime de peste 520 de ani şi încă ... continuare
Între 21 iulie - 21 august 1917 pe linia de front Marasti – Marasesti - Oituz si in imprejurimi, armata română a obţinut o strălucitoare şi răsunătoare victorie împotriva trupelor germane.
În aceste confruntări armata română a pierdut 610 ofițeri și 26.800 de soldați, iar cea germană 60-65000 de oameni. 
În anul 1923, in faţa Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de catre un copil de trupă. În faţa Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu câte un erou .... continuare