duminică

Kalaşnikov.Istoria celei mai puternice arme de asalt din lume


In 1920 in satul Kurya din regiunea Altai(Rusia de azi) se naste producatorul celei mai puternice arme de asalt din lume botezat  Mihail Timofeevici Kalaşnikov.
Pana la incorporare Mihail era un tanar cu o fire sensibila, scriitor a nu mai putin de 6 volume de poezii.In armata Mihail devine tanchist pe unul din cele mai temute tancuri ale vremii T34.In timpul razboiului el se distinge in lupta impotriva armatei germane dar este ranit grav in anul 1941.
Avand experienta in lupta si stand mai bine de 6 luni internat in spital, Mihail se gandeste la primul prototip de arma automata de asalt.
Primul prototip nu trece testele dar incurajat de membrii comisiei la 12 iunie 1942
trece testele al doilea model de pistol automat.Expertul de atunci al Armatei Rosii in domeniul armelor mici si de asalt, il trimite imediat pe Mihail Kalasnikov la Centrul de Cercetari al Armelor de Asalt.
Cu toate ca noul prototip nu este produs in serie(se considera ca mai are nevoie de imbunatatiri), primele arme sunt date trupelor de elita ale Armatei Rosii.
Din anul 1944 pana in anul 1946 Mihail dezvolta noul si revolutionarul model experimental, si astfel ca in anul 1947 apare Avtomat Kalaşnikova-Model 1947 . sau Kalaşnikov!
In cativa ani Mihail Kalaşnikov devine fara voia lui erou al Uniunii Sovietice, decoratiile incepand sa curga pe rand una dupa alta.
După moartea lui Stalin în anul 1953, apariţia unui lider mai relaxat precum Nikita Hruşciov şi, mai ales, crearea Pactului de la Varşovia au împins arma lui Kalaşnikov spre cucerirea lumii si astfel in  anul 1963 apare modelul de succes mondial Avtomat Kalaşnikov Modernizirovanîi, mult mai cunoscut sub prescurtarea de AKM.
Daca facem o comparatie,  pe Terra la ora actuala se numara peste 100 de milioane de automate Kalaşnikov, in comparatie cu doar 10 milioane de arme de asalt similare ale americanilor.
Arma figureaza pe steagul Mozambicului si pe steagul celei mai temute organizatii militare din Orientul Mijlociu si anume Hezbolah.
Arma este functionala in conditii extreme de ploaie, arsita, praf, nisip, noroi…etc.Poţi să o scufunzi în apă şi să tragi cu ea imediat după acest test. Poţi să treci peste ea cu automobile grele, poţi să o legi de un autovehicul militar şi să o târăşti prin praf, tot va funcţiona, după cum au demonstrat-o sute de teste comparative.
In tara noastra la Cugir au fost produse modele similare PM-md63 si PM-md90, binecunoscute romanilor si in special mie(cat am tras eu in armata….dar nu-mi pare rau nici acum) cu numele de pemeuri, modele ce s-au dovedit foarte calitative si pe plan mondial.
Indiferent cum ar fi, daca un glont tras din AKM te atinge, daca nu te omoara in cel mai fericit caz te mutileaza!!!
Mihail Kalasnikov va ramane in istorie datorita armei care-i poarta numele si vorbelor sale memorabile.
Daca nu erau nemtii as fi inventat masini agricole.
Chiar daca am inventat o arma care a ucis milioane de oameni am totusi constiinta impacata ca ea nu ar putea ucide nici macar un soarece daca nu ar fi atinsa de catre om
Visul meu dintotdeauna a fost acela de a inventa un motor care nu se opreşte niciodată, celebra si inca nerealizata idee Perpetuum Mobile.
scris de Nicolaie Dediu - bejeus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu